"Kompromis mora da zadovolji obje strane"

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je danas, povodom stava premijera Hashima Thaçija da je cilj dijaloga sa Beogradom da Kosovo postane članica UN, rekao da je Srbija spremna za sveobuhvatan dogovor, ali da kompromis mora da zadovolji obje strane.

"Ako se dogovorimo, sve može. Mi ne bježimo od toga i tražimo sveobuhvatan dogovor, ali da bi on to dobio mora nešto i da da. Taj kompromis mora da zadovolji obje strane", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Po Dačićevim riječima, kosovska strana može da ucjenjuje Beograd zbog puta ka EU, dok srpska strana može da ometa članstvo Kosova u UN. Možemo tako 30 godina, ali to nije u bilo čijem interesu, rekao je srpski premijer.

"Šta oni misle, da mi damo sve?", upitao je Dačić.
 
Povodom stava Thaçija da se u Briselu neće razgovarati o najnovijoj Rezoluciji Skupštine Srbije o Kosovu, Dačić je kazao da kosovski premijer ne može da upravlja onim što će iznijeti Beograd na sastanku 17. januara.
 
Dačić je dodao da treba razgovarati o paralelizmu institucija na Kosovu i posebnosti kosovskih Srba što je predlagala i visoka predstavnica EU Catherine Ashton koja posreduje u dijalogu.
 
Premijer Kosova Hashim Thaçi je izjavio juče da neće dozvoliti da se prijedlozi iz Rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu nađu na stolu tokom razgovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, i ocjenio da je za Prištinu neprihvatljiv prijedlog da opštine sa srpskom većinom dobiju status autonomnih opština.
 
Premijer Thaçi je dodao da je cilj dijaloga da se omogući učlanjenje Kosova u UN i druge međunarodne mehanizme.

"Naravno, mi shvatamo da na kraju tog procesa Srbija neće moći da prizna nezavisnost Kosova, zato je neophodno da se Kosovu obezbjedi učlanjenje u UN, otvori siguran put za učlanjenje u NATO i EU, sa ciljem da se stvore uslovi da Srbija ne može da postane smetnja Prištini na tom putu", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Premijer Srbije je najavio da će teme nove runde dijaloga, koja je zakazana za 17. januar, biti rješenje za funkcionisanje graničnih prelaza i analiza primjene drugih postignutih sporazuma, ali da je sama Ashtonova najavila da će se takođe otvoriti pitanja paralelizma institucija i posebnosti Srba.

"Kad kažem posebnost Srba mislim na to da je svima jasno da se mora pronaći rješenje koje čak i po ranijim izjavama evropskih zvaničnika govori o posebnom regionu", kazao je Dačić i dodao da će o tome tek početi da se razgovara, a da je plan Ashtonove da to bude tema do leta.

On je rekao i da je ono što se pominje u Rezoluciji i Platformi zapravo prijedlog Srbije kako da se krene dalje.

"Ako razgovaramo o tome (o paralelizmu i posebnosti Srba) mi moramo da kažemo šta u stvari predlažemo. U Rezoluciji, Platformi i svemu što smo pričali u vezi sa tim nalazi se naš pogled na to kako treba ići dalje", kazao je Dačić.

Dačić je najavio da će oficir za vezu s Prištinom biti imenovan do njegovog sledećeg sastanka sa Hashimom Thaçijem, odnosno da bi trebalo da bude imenovan do kraja nedjelje.