Adem Demaçi

Probleme Albanaca u preševskoj dolini je komentarisao i bivši politički predstavnik UÇK-a, Adem Demaçi, koji je rekao da bez ujedinjenja Albanaca tog djela, ništa se ne može raditi. Demaçi je sugerisao Albancima iz Preševske doline da trebaju pokazati da su spremni za rat, da daju svoje živote za svoju slobodu, da ostave po strani sve nesporazume, a ne da gledaju stolice ili da se bore za vlast, prensoi list "Epoka e Re".

"To je spomenik velike borbe koju je narod vodio za svoju egzistenciju i svoja prava. Oni (albanski lideri) treba da ostave po strani borbu za vlast, da stvore organizam koji ih ujedinjuje, jer podjeljeni ne mogu ništa. Tu se radi o sto hiljada građana i ako oni nisu spremni da poginu, njima niko ne može pomoći", kazao je Demaçi povodom najave srpskih vlasti da će srušiti spomenik UÇPMB/OVPMB u Preševu.

Beograd tu organizaciju smatra terorističkom i traži da se ukloni spomenik podignut u centru mjesta, nedaleko od zgrade opštine.

Demaçi je kazao da Evropa "samo proba koliko su Albanci spremni da se bore za svoja prava".

Demaçi smatra da albanski lideri treba za sebe da traže ista prava koja Srbi imaju na Kosovu.

"Dok su nas na Kosovu naterali da srpskoj manjini damo prava koje niko ne svijetu nema, Evropa sada izgleda da misli da su Srbi stvarno nebeski narod, dok su Albanci neki idioti koji mogu da žive i u ropstvu i bez ikakvih prava. Albanci treba da se organizuju na nacionalnom nivou, da se zna ko komanduje, da budu jednoglasni u zahtjevima. Zahtjev je da dobiju ista prava koje imaju Srbi na Kosovu", kazao je Demaçi.

Prema njemu, i u Preševskoj dolini treba ostvariti principe plana Martija Ahtisaarija, ako je cilj Evrope da bude mirna i da mirni budu i Srbi i Albanci.

Prema riječima Demaçija ujedinjenje Albanaca u Preševskoj dolini daće lekciju Srbima i pokazaće svoju ozbiljnost, i prema njegovim riječimai Srbija će shvatiti da ovo nije igra.