Srbija spremna na praktične dogovore

Gerard Gallucci kaže da bi srbijanska Rezolucija o Kosovu mogla da utiče da EU i SAD pozitivnije gledaju na Srbiju, iako će se i dalje suprotstavljati ideji o podjeli Kosova.

"One će se i dalje suprotstavljati promjenama granica i podijeli, ali je u proteklih nekoliko mjeseci postalo jasno da se pitanje sjevera Kosova ne može rješavati silom", izjavio je bivši izaslanik UN na Kosovu za "Blic".
Prema njegovim riječima, SAD i EU treba vrlo odlučno da odbace prijetnje Prištine i svaki eventualni akt terorizma sračunat na to da se iznudi međunarodna intevencija na jugu Srbije ili u Makedoniji, ali bi i Vlada Srbije morala da postupa oprezno i da ne nasjeda na provokacije poput one sa spomenikom u Preševu. 
"Rezolucija utire put historijskom sporazumu Srbije i Kosova. U njoj se u suštini kaže da je Srbija, iako ne priznaje nezavisnost Kosova, spremna na praktične dogovore koji će zaštititi život tamošnjih Srba i doprinjeti njenom članstvu u EU", rekao je Gallucci. 
On je kazao i da se veliki dio platforme za Kosovo može podvesti pod Ahtisarijev plan, dok Beograd ide dalje jedino u oblastima policije i sudova, čime se "priznaje realnost na sjeveru". 
"Treba, međutim, istaći da niko ne treba da očekuje od Prištine da pristane na bilo kakvu stvarnu promjenu statusa opština sa srpskom većinom južno od Ibra. Ono što je tamo urađeno, urađeno je", rekao je Gallucci.