O prijedlogu rezolucije o Kosovu u Skupštini Srbije

Skupština Srbije je u svom prvom zasjedanju ove godine započela raspravu o Prijedlogu rezolucije o Kosovu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je u svom obraćanju poslanicima povodom prijedloga rezolucije rekao da svrha današnje sjednice nije samo rasprava o tekstu rezolucije, već prilika da se realno sagleda stanje na Kosovu.
Premijer Srbije je rekao kako na Kosovu od 1990. godine traje proces u cilju jačanja nezavisnosti, da traje pritisak na Srbe i da nema povratka i rasvjetljavanja problema nestalih.
"Suverenitet Srbije na Kosovu gotovo da ne postoji. Mi danas treba da tražimo podršku za politiku koja će prekinuti uspavanku da je dovoljno sakriti se iza rezolucija i da će problem Kosova biti rešen", rekao je Dačić 
"Moramo naći rešenje koje će zadovoljiti i Srbe i Albance, rešenje koje će biti pravedno, jer samo pravedno rešenje doprinosi miru i stabilnosti u reginu, rešenje koje će doneti ugled i poštovanje Srbije u svetu, da ne ujedinjujemo najmoćnije protiv sebe", rekao je Dačić u obrazlaganju teksta rezlocije.
Dačić je rekao da predlažu podjelu Kosova na nekoliko regiona od kojih bi jedan bio pod upravom srpske zajednice.
"Tražićemo sveobuhvatno rešenje i da stavimo tačku na pitanje Kosova, ali nećemo da idemo nazad", poručio je srbijanski premijer i podvukao da nije realno tvrditi da treba prekinuti tehničke pregovore.
"Sami smo tražili da u tim pregovorima posreduje EU, imamo problem rokova i dinamike. Zato ne možemo unazad. U tom dijalogu je potrebno da se izborimo za što bolje rešenje za interese Srba na Kosovu", rekao je Dačić i, osvrnuvši se na amandmane Demokratske stranke (DS), dodao da sve što je u interesu poboljšanja teksta rezolucije nije sporno, te da je vlada spremna da prihvati 15 amandmana opozicije.
Predsjednik Vlade Srbije je istakao da je najveći dio platforme predsjednika Tomislava Nikolića sadržan u obrazloženju rezolucije.
Dačić je naglasio i da će prihvatiti amandman DS-a, izvorni tekst platforme predsjednika Tomislava Nikolića, a koji predviđa mogućnost prekida pregovora sa Prištinom, kao i princip pregovaranja da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno". 
U cilju konsultacija u vezi prijedloga za amandmane na rezoluciju određena je pauza, a najavljena je i sjednica vlade na kojoj će se odlučivati o tome da tekst rezolucije sadrži i mogućnost prekida tehničkih pregovora Beograda i Prištine, potvrđeno je dopisniku Anadolije iz srbijanskog parlamenta.
Iako je bilo zahtjeva za dupliranjem vremena za raspravu, on je odbijen poslanici će imati pet sati da raspravljaju o predviđenom tekstu dokumenta o Kosovu.
Prema dosadašnjim najavama opoziciona Liberalno demokratska stranka neće podržati tekst rezolucije, Demokrstka stranka i Demokratska stranka Srbije su predložile amandmane.
Sve članice vladajuće koalicije koje čine 132 mjesta skupštine najavile su podršku.
Skupština Srbije je do sada više puta donosila rezoluciju o Kosovu.