Suverenitet Srbije na Kosovu da ne postoji

Premijer Srbije Ivica Dačih izjavio je danas da vlada i predsjednik Srbije ne predlažu samo tekst rezolucije i platforme o Kosovu, već da žele da se nađe rješenje. Dačić je naglasio da će Srbija u pregovorima insistirati na formiranju autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i da je cilj Srbije da se "stavi tačka" na rješavanje problema Kosova.

"Prijedlog rezolucije se bazira na tome da će predstavnici Srbije posebno insistirati na uspostavljanju autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu a da će izvorne nadležnosti i unutrašnje uređenje biti predmet pregovora", rekao je Dačić na početku rasprave u Skupštini Srbije.

Dačić je istakao da je Srbiji potrebna pragmatična politika u interesu naroda i da Srbija više ne može da ide nazad i da je zato iz rezolucije izbačen dio da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", kao i dio o prekidu tehničkih pregovora.

"Suverenitet Srbije na Kosovu gotovo da ne postoji. Mi danas treba da tražimo podršku za politiku koja će prekinuti uspavanku da je dovoljno sakriti se iza rezolucija i da će problem Kosova biti rješen", rekao je Dačić u obraćanju poslanicima na sjednici na kojoj se raspravlja o Prijedlogu Rezolucije o Kosovu.
 
Građani, dodao je, očekuju odgovore na pitanja, odgovoran odnos prema raspravi, bez međustaranačkih nadmetanja i ukoliko je moguće bez nadmetanja u optužbama ko je kriv.