Trebalo bi biti održana sutra

Srbijanski državni vrh trebalo je danas da razmatra platformu o daljim razgovorima Beograda i Prištine, ali je, kako nezvanično saznaje RTS, sjednica odložena.

12.45 - Zajednička sednica vlade i predsjednika Srbije trebalo bi da bude održana sutra, nezvanično saznaje RTS.

12.01 - Sjednica državnog vrha neće biti održana danas, nezvanično saznaje RTS.

Platforma o Kosovu trebalo je da bude tema današnje zajedničke sednice Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića. Međutim, kako nezvanično saznaje RTS, sjednica je odložena.

Državni vrh je na sednici trebalo da usvoji ključne principe platforme o Kosovu, koje bi Vlada Srbije kao prijedlog rezolucije uputila na usvajanje Skupštini Srbije. Nezvanično, sjednica parlamenta trebalo bi da bude održana u petak.

Zajednička sjednica Vlade i predsednika i nije bila zvanično zakazana, ali su je državni zvaničnici u proteklih nedjelju dana najavljivali za 8. januar. I tokom prepodneva stizale su različite informacije o vremenu održavanja sednice, ali nijedna nije zvanično potvrđena.

Kako RTS nezvanično saznaje, sjednica je odložena da bi se dodatno usaglasili svi detalji prijedloga rezolucije.

U medijima je pominjano pet ključnih principa za pregovore koje bi trebalo da sadrži rezolucija: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta, svaku pozitivnu etapu dijaloga sa Prištinom mora da prati i napredak Srbije u evrointegracijama, rješavanje statusa sjevera Kosova, garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Međutim, nema zvaničnih podataka o principima.

Prema saznanjima Tanjuga, nadlježnima je u vladi sinoć prosleđen nacrt rezolucije pripremljen u Kabinetu predsjednika Srbije na kojem se i dalje radi.

Sporno je, kako je rečeno, da li će u konačnom tekstu rezolucije biti pozivanje na platformu ili će se izbjeći formlano pominjanje tog pojma. Takođe, ostaje i pitanje da li će dokument imati i dio sa obrazoloženjima.

Vlada bi trebalo da usvoji dva teksta - rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici, i platformu, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije Nikolić juče je poručio da Srbija ne može da dobije više od onoga što je sadržano u platformi o Kosovu, ali da ispod toga ne sme da ide.

"Očekujem da u petak bude sjednica Narodne skupštine Srbije na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno pred cijelim svijetom pokažemo šta želimo i možemo da uradimo", rekao je Nikolić.

Nikolić je pozvao sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepovjerenjem i autocenzurom, dodavši da je platforma "najviše što Srbija danas može da ostvari".

"Iznad toga ne može, očigledno, ali ispod toga ne sme, ako imamo čast i dostojanstvo", naglasio je Nikolić.