Nakon sastanka van Rompouy-Dačić

Evropska unija (EU) želi da Srbija postane njena članica i da počne pregovore o tome, a za to je ključni uslov vidno poboljšanje odnosa s Prištinom, kao i nastavljanje evropskih reformi, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompouy poslije razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Van Rompouy je pozdravio odluku vlade Srbije o učešću na regionalnim skupovima, naglasivši da će to omogućiti djelotvornu saradnju svih u regionu.
Dačić, koji je s Herman van Rompouyem razgovarao zajedno s šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, podvukao je "jasno opredjeljenje Srbije" da nastavi put ka članstvu u EU, ali je zatražio da EU ne postavlja Srbiji dodatne uslove od onih koji su utvrđeni odlukom Evropskog savjeta u decembru prošle godine i dodao da je u rukama Srbije dalji napredak ka EU i stavio do znanja spremnost Beograda da nastavi dijalog s Prištinom u "tehničkoj i političkoj ravni na veoma visokom nivou".
Predsjednik Evropskog savjeta  van Rompouy je podvukao da je "sad važno da budu nastavljene ključne reforme u pravosuđu, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija i zaštiti manjina".
"Vidljivo i postojano poboljšanje odnosa s Kosovom ostaje ključni zahtjev za sljedeći korak pokretanja pregovora o ulasku (Srbije) u članstvo EU", rekao je van Rompouy izrazivši zadovoljstvo što je  vlada "donela odluku koja će sada omogućiti djelotvornu regionalnu saradnju uz učešće svih u regionu".
Van Rompouy je ponovio "da svi dosad postignuti dogovori (u dijalogu Beograd-Priština) moraju biti primijenjeni, a posebno dogovor o prijelazima".