Srebrenic

U centralnoj Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Srebrenici danas je krenula nastava u novoj školskoj godini i uvedena je nacionalna grupa predmeta za učenike Bošnjake, koji će nastavu iz historije, geografije i bosanskog jezika učiti po programu Tuzlanskog kantona, prenosi portal "Dnevni avaz".

Pomoćnica direktora ove škole Amela Hadžić izjavila je da su se po broju učenika Bošnjaka u ovoj školi stvorili uvjeti za uvođenje nacionalne grupe predmeta i da je to odobrilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Obezbijedili smo kvalifikovani nastavni kadar i učenici bošnjačke i srpske nacionalnosti iz jednog odjeljenja istovremeno će imati časove iz nacionalne grupe predmeta, ali odvojeno po posebnim programima, dok će nastavu iz ostalih predmeta zajedno pohađati", rekla je Hadžić.

Nastava u Područnoj školi u Potočarima i šest područnih odjeljenja, gdje su u većini bošnjački učenici, već nekoliko godina se izvodi po nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona.

Osnovnu školu u Srebrenici s područnom školom u Potočarima i sedam područnih odjeljenja u selima ove godine će ukupno pohađati 399 učenika od kojih 49 prvačića.

Osnovnu školu "Kosta Todorović" u Skelanima pohađat će 110 đaka među kojima 12 prvačića.

U Srednjoškolskom centru "Srebrenica" ove godine nastavu pohađa 449 učenika među kojima 120 je upisano u prvi razred gimnazije, medicinske i hemijske tehničke škole i jedno mješovito odjeljenje fizioterapeutsko-farmaceutske struke.