Aleksandar Vulin

Instrukcija Vlade Srbije o regionalnom predstavljanju Prištine pokazala je da je ovo ozbiljna vlada i da Srbija poštuje svoje potpise, izjavio Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Prema njegovim riječima radi se o nastavku sprovođenja postignutih sporazuma u kome država Srbija sebi omogućuje da bude važan faktor na svim regionalnim forumima i ujedno da Kosovo ne može više da ima taj luksuz da budu tamo gdje Srbija nije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Srbija će biti svuda i braniće interese svojih građana i sve ono što je regulisano Rezolucijom 1244 u Ustavom Srbije", poručio je Vulin, prenose srpski mediji.

Na pitanje da li se na ovu odluku može gledati kao na indirektno priznanje Kosova, Vulin je odgovorio da to ni na koji način nije priznanje.

Kosovo, kako je objasnio, imaće zvjezdicu pored naziva, a na početku i u svakom dokumentu u prvim predstavljanju i pominjanju imena Kosova moraće da stoji fusnota koja je dogovorena jer je to dogovoreno sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova u sklopu dijaloga pod posredstvom Brisela.

Obe strane su različito interpretirale sporazum, i tako se dešavalo da predstavnici Srbije više puta napuste regionalne skupove na kojima su se nalazili predstavnici Kosova.