Neće napuštati skupove zbog Kosova

Srpski zvaničnici neće više morati da napuštaju međunarodne skupove na kojima učestvuju i predstavnici Kosova jer je Vlada Srbije jučer usvojila novu instrukciju o postupanju državnih predstavnika.

Vlada Srbije je na sjednici usvojila novu instrukciju koja će omogućiti zvaničnicima Srbije da učestvuju na forumima sa Kosovom po uslovima koji su predviđeni sporazumima iz Brisela.

Ova instrukcija, prema pisanju beogradskog "Blica", obezbjeđuje asimetrično predstavljanje institucija Kosova, i njome je predviđeno da, pored table na kojoj je ispisano "Kosovo *" (Kosovo sa zvjezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu.

Instrukcija je donijeta sa ciljem otklanjanja štete nastale odsustvovanjem predstavnika državnih organa sa regionalnih skupova.

Takođe, odsustvovanjem sa regionalnih skupova, Republika Srbija je imala direktne i indirektne ekonomske štete.

Kosovski zvaničnici će se na ovim skupovima predstavljati bez bez isticanja zastave i drugih obilježja, a zahtjevaće se i prisustvo predstavnika UNMIK-a.

U slučaju da predstavnici sa Kosova nisu predstavljeni u skladu sa ovom instrukcijom, predstavnici državnih organa Srbije napustiće skup uz pisani protest organizatoru.