Mentalitet iz 90-tih

Srbijanske vlasti nastavljaju sa svojom destruktivnom politikom spram simbola ili elemenata državnosti Kosova.

Na graničnom prijelazu Tabanovci svim stranim putnicima, koji su u svojim pasošima imali carinske pečate Republike Kosova srbijanske vlasti su udarili pečat "poništeno", što znači da je anulirano.

B. Xh. iz Tetova izjavio je za novinsku agenciju INA, da su na graničnom prijelazu Tabanovci, srpski policajci na listovima u pasošu gdje su bili udareni pečati Repunblike Kosova udarili pečat koji znači da je to anulirano, prenosi portal "Indeksonline".

"U vrijeme kada govorimo o balkanskom minišengenu, slobodnom kretanju ljudi prema modelu zemalja Evropske unije, Srbija postavlja nove barijere koje podsjećaju na mentalitet iz 90-tih kada su Albanci bili maltretirani na granicama ove države", kaže B.Xh.

S druge strane, građani Makedonije reaguju protiv udaranja pečata od strane carinskih organa Kosova na graničnim prijelazima Blace i Jažince.



Njihova reakcija dolazi zbog toga što se oni suočavaju sa problemima prilikom prelaska srpske granice jer u svojim pasošima imaju pečat Republike Kosova.

"Mi poštujemo ovu odluku, ali se bojimo da bi mogli dobiti neku kaznu prilikom prelaska srpske granice, u slučajevima kada se traži pasoš tokom napuštanja Srbije. Prvi put smo imali problema te smo bili prisiljeni platiti kaznu. Također smo bili suočeni sa dugim čekanjem na granici i onda smo u svojim pasošima videli da su pečati Kosova bili anulirani", navodi za INA Ramiz. H, koji kaže da zbog poslovnih aktivnosti mora putovati u zapadne zemlje i mora proći tranzit preko Srbije.



Građani Makedonije i Kosova se nadaju da će uskoro ostvariti i prakticirati sporazum o prelasku granice samo sa ličnim kartama i izbjeći procedura sa pasošima.

Takav sporazum do sada je Makedonija postigla s Beogradom, Tiranom i Podgoricom. MUP Makedonije je izdao saopštenje da će takav sporazum uskoro biti potpisan i s Prištinom.