Uskoro na Cetinju u Crnoj Gori

"Hodža viče na ravno Cetinje" - ovim stihovima iz "Gorskog vijenca" mogla bi se opisati inicijativa predsjednika Stranke srpskih radikala u Crnoj Gori Duška Sekulića koji traži da se na Cetinju podigne džamija!

"Ovaj prijedlog sam izneo iz dva osnovna razloga, da izađem u susret svojim brojnim prijateljima muslimanima i da sa svoje stranke skinem neopravdanu hipoteku da smo zločinci koje nam neprestano nameće aktuelni režim", izjavio je Sekulić za srbijanski "Glas javnosti".

On je rekao da je stranka zabrinuta stanjem vjerskih sloboda u samoproglašenoj "prijestonici" Cetinje. Prema njegovim riječima, inicijativa Islamske vjerske zajednice da na Cetinju izgradi jednu od najvećih džamija Balkana ne nailazi na odobravanje većinskog stanovništva ovog kraja.

"Stavom aktuelne crnogorske i cetinjske vlasti onemogućeno je vjerujućim ljudima bilo pravoslavne ili islamske vjere normalno ispovedanje svoje vjere i običaja", rekao je Sekulić, dodajući da historijski, pa i demokratski posmatrano Islamska vherska zajednica ima pravo na izgradnju džamije na terenu Cetinja.

"Poznata je historijska činjenica da se za vrijeme Otomanske imperije na Cetinju nalazilo čak šest džamija. Za ovaj podatak postoje nepobitni historijski izvori kao što je nepobitno i da na Cetinju danas živi značajan broj građana islamske vjere, koji, bez obzira na Ustavom garantovane vjerske slobode, nemaju pravo na svoj vjerski objekat", naglasio je Sekulić.

Stranka srpskih radikala je moderna, a kao politički odgovoran segment društva ne može mirno i bez reagovanja i protesta posmatrati dešavanja na Cetinju, gdje se između ostalog, ugrožavaju vjerska prava i slobode vjerujućih muslimana, garantovanih Ustavom Crne Gore, Helsinškom konvencijom i drugim međunarodnim aktima.

"Ako Crna Gora ima iskrenu namjeru ulaska u EU, taj problem mora biti hitno rješen davanjem odgovarajuće urbanističke parcele za izgradnju džamije. Stranka će dobrovoljnim prilogom pomoći da se ovaj problem što prije riješi i džamija najzad izgradi", naglasio je Sekulić.