Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da o tome šta je suština dogovora sa Srbijom o predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima, a što je tek nagovijestio prilikom svoje ovosedmične posjete Beogradu, trebaju govoriti samo predstavnici Srbije.

Na našu molbu, da, ipak, dodatno pojasni svoj stav, Kacin je rekao:
"To je pitanje na koje smiju i moraju davati odgovore samo predstavnici Srbije. Oni su se dogovorili, u dijalogu s Prištinom, oko načina predstavljanja Kosova. Ja bih, ipak, dao mogućnost premijeru Srbije Ivici Dačiću da, poslije njegove posjete Briselu iduće sedmice, on najavi šta i kako. Ja to nisam tumačio ni u Beogradu, a ne bih ni danas", kazao je Kacin za agenciju Anadolija.
Naglasio je da je srbijanski premijer, odgovarajući na upit opozicije, u Skupštini Srbije  objasnio "da nas dvojica nismo ni spomenuli taj dogovor s Kosovom, niti smo ga sklopili".
"Moja izjava je jasna. Ja sam rekao da je dogovor o načinu predstavljanja postignut. No, mediji u Srbiji nisu dorasli trenutku, pa su izjavu reinterpretirali na način da je to dogovor između mene i premijera Dačića!? To nije istina. Ja sam novinarima odgovorio da to pitanje trebaju postaviti svojim predstavnicima. Mi pozdravljamo namjeru Srbije da bude prisutna na multilateralnim sastancima. To je sve. Oko toga nema smisla više raspravljati. Srbija mora više komunicirati s domaćom jasnošću, pa će tako i mediji biti u boljoj poziciji da prenesu poruku i da prate taj proces", smatra Kacin.
Premijer Dačić je u srbijanskim medijima oštro konstatirao kako i Kacin mora "sniziti ton", te da je "alergičan na lekcije". Kacin o tome za AA kaže da su se on i Dačić "u potpunosti razumjeli".
"Te tvrdnje premijera Dačića shvaćam kao poruku koja je upućena za domaće potrebe. Ako ste pratili posjetu zamjenice premijera Suzana Grubješić Evropskoj komisiji, tamo su upućene jasne poruke. Komisija je sve jasno rekla i treba sačekati da gospođa zamjenica premijera, kada se vrati u Srbiju, brifira srpsku javnost. Mislim da tu više neće biti različitih tumačenja bilo čega", istakao je Kacin.
Osvrnuvši se na činjenicu da je u Srbiji gotovo tragično dočekana činjenica da ta država ove godine neće dobiti datum početka pregovora o ulasku u Evropsku uniju (EU), Kacin je dodatno objasnio.
"Ja sam dobio pitanje da li će Srbija u ovoj godini početi pregovore s EU. Moj odgovor je bio da sigurno neće! Da li će u ovoj godini dobiti datum početka pregovora, to je već možda drugo pitanje. Ali, iz svega što je rekao komesar za proširenje EU Stefan Fuele, možete zaključiti mnoge stvari. Prije svega, izvještaj Komisije će izaći. Ja sa veoma jasno poručio svim mojim sugovornicima i sugovornicama da ćemo izvještaj o napretku Srbije usvojiti u Evropskom parlamentu  kada bude stvoren toliki napredak da će to biti od pomoći Srbiji da dobije datum početka pregovora. To svi razumiju u Srbiji", govori Kacin.