Novi Pazar

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić pojavit će se danas 13.30 sati pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru povodom krivične tužbe koju je protiv njega zbog uvrede časti i ugleda u javnom nastupu na Televiziji "Jedinstvo" podnio visoki funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Srbije i koordinator inspekcijskih službi u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Srbije u mandatu bivše srbijanske vlade Kasim Zoranić.

Zukorlić za agenciju Anadolija (AA) kaže da se radi o "klasičnom pokušaju zastrašivanja od strane režima u Beogradu". Napominje da mu je zaprijećeno da će biti prisilo priveden ukoliko se danas ne prijavi pred sudom.

"Ovo je najobičnija zloupotreba pravosudnog organa u obračunu vlasti s neistomišljenicima. Želi se poslati poruka javnosti da, kada se ovo može raditi glavnom muftiji, narodu nema spasa. Želi se, također, nastaviti erozija bošnjačkog nacionalnog tkiva. Ostavljaju se dvije opcije. Da padneš na koljena režimu i da se počneš asimilirati, ili ti ovdje opstanka nema. Dakle. iseljavaj se ili ćeš biti progonjen. To je suština ovog procesa. Cilj je odvratiti ljude od nacionalnog i slobodarskog diskursa kojeg mi predstavljamo", kazao je muftija Zukorlić za agenciju Anadolija.

Nadalje, Zukorlić tvrdi da bi podnosilac krivične tužbe Kasim Zoranić u novoj vlasti u Srbiji trebao dobiti poziciju specijalnog savjetnika ministra policije, te da "on zato ovdje mora obaviti svoje poslove". Kaže da je javnost na Sandžaku već uznemirena.

Na pitanje kako gleda posljednje događaje u kontekstu novih vlasti u Beogradu, muftija Zukorlić napominje da je pravosuđe u Srbiji dugo bilo leglo organiziranog kriminala i korupcije.

"Građani su očekivali da će doći do nekog zaokreta. Nažalost, još ga nema. Da li je to pitanje sporost u konstituiranja vlasti ili je riječ o tome da neće doći do suštinske promjene, pokazat će vrijeme. Ali, očito je da nova vlast nastavlja staru praksu", rekao je Zukorlić.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro je osudio zloupotrebu pravosudnih organa protiv glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića.

Tvrde kako je očita "namjera političkih faktora iz Beograda i njihovih saradnika iz Novog Pazara diskreditacija glavnog muftije i institucija koje predvodi, čime se nastavlja atak na autonomnost i jedinstvo Islamske zajednice u Srbiji".