Jelko Kacin u razgovoru sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem 27. avgust 2012.

Izgleda da će višemjesečna farsa oko table sa imenom Kosova na regionalnim skupovima, biti prekinuta. Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin saopštio je u Beogradu da je postignut dogovor o predstavljanju Kosova.

Naime, Beograd je mjesecima protestno napuštao skupove na kojima je Kosovo predstavljano samo sa zvjezdicom a bez fusnote u kojoj se objašnjava međunarodni status Kosova čiju nezavisnost Beograd osporava, spriječavajući njegovu međunarodnu integraciju i članstvo u UN.

Bivša vlast je to pitanje - zvjezdica sa fusnotom ili bez nje - predstavljala kao pitanje priznavanja i nepriznavanja nezavisne kosovske države.

Nova vlast je, međutim, cijelu ovu priču, kako je ranije i najavila, stavila u realni kontekst. Tabla nema nikakve veze sa priznanjem Kosova. Zato je rješila da makar tu, ispostavlja se, najlakšu prepreku na evropskom putu Srbije, najzad ukloni.

Mnogi su odavno očekivali ovakvu vijest iz Beograda kako bi se prekinulo mučno nadigravanje sa Prištinom koje traje od februara ove godine kada je u Beču objavljeno da su dvije pregovaračke delegacije postigle dogovor o tome šta će na regionalnim skupovima pisati na tabli ispred kosovske delegacije, da bi se poslije ispostavilo da dogovora zapravo nema.

Barem kako je to naknadno Beograd interpretirao - da na tabli mora da piše da naziv Kosovo ne prejudicira status i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u Parlamentu Srbije je saopštio:

"Svi najviši predstavnici Republike Srbije sa kojima sa razgovarao žele da naprave korak napred. Dogovor o tome kako će se predstavljati Kosovo, postignut je".

Iznenađujuće realan pristup

Kacin nije izneo detalje dogovora, ali poslije obeshrabujućih izjava na početku posjete o tome da Srbija ove godine ne treba da očekuje datum za početak pregovora, zatim oštrih ocjena o problematičnim privatizacijama koje je nazvao srpskim poslovima, na iznenađenje domaćina zbog nimalo diplomatskog rječnika, valjda je i sam gost iz Evrope bio zadovoljan da može domaćinima prenijeti i neko ohrabrenje.

"Svakako to ne može imati negativne posljedice za približavanje Srbije datumu za početak pregovora, upravo obrnuto", rekao Kacin u očekivanju početka dijaloga na višem nivou koji je Srbija najavila.