Borislav Pelević

Odluka o sprovođenju svih sporazuma Beograda i Prištine, koju smo oštro kritikovali, ali i kadrovska rješenja u vladi, razlog su što napuštam SNS, čiji sam osnovač, i što ću ubuduće u skupštini djelovati kao samostalni poslanik, izjavio je doskorašnji član Predsedništva Srpske napredne stranke, Borislav Pelević.

"Mi smo oštro kritikovali sporazume Beograda i Prištine, govorili smo i da ne znamo šta u njima piše. Kad smo saznali, odlučili smo, izgleda, da ćemo ih prihvatiti. To znači da priznajemo nezavisnost Kosova, de fakto", rekao je Pelević za "Politiku".

"Niko od nas ne traži formalno priznanje, niti je to potrebno, ali oni žele primjenu sporazuma, kojima Srbija, praktično, priznaje granice, carinu, nadliježnosti vrhovnog suda Kosova, njihove registracije, bez fusnote na međunarodnim skupovima...", naveo je Pelević.

Pelević je kazao da ima još desetak nezadovoljnih ljudi i da nije daleko od odluke da reaktivira Stranku srpskog jedinstva na čijem je čelu svojevremeno bio Željko Ražnatović Arkan.