Makedonija

Liberalizacija viznog režima za Makedoniju je smanjila broj brakova mladih Albanaca sa djevojkama sa papirima iz zemalja Evropske unije. Ovaj trend brakova uzeo vanredne dimenzije, jer se svake godine, stotine mladih ženilo i vjenčavalo djevojkama s papirima ili sa prebivalištem u zemljama zapadne Evrope, samo da bi im pobjegli od siromaštva, izolacije, nezaposlenosti i u potrazi za boljim životom.

Ukidanje viza sada je smanjilo ovu euforiju i ovo pitanje je postavilo dilemu među mladima, koji sada drugačije planiraju odlazak u evropske zemlje a ne kao u dosadašnjoj formi omaložavanja, uslovljavanja ili nečeg drugog. Odabir životnog saputnika sada će biti sa emocionalnog aspekta i prema osjećanjima, a ne sa aspekta materijalnih interesa ili drugih dobara, prenosi makedonska agencija INA.

Mnogi od ovih su regulirali njihov ekonomski status, ali su sa sobom nosili dosta frustracija iz tih brakova gdje su neki završili i sa razvodom pošto je cilj bio ostvaren. Mnogi su svoje verenice vidjeli kao novac, kao materijalnu vrijednost nego kao osobu s kojom će djeliti i dobro i zlo. Sociolog Lulzim Murtezani priznaje da vjenčanje i brakovi zbog papira će zabilježiti pad, iz razloga što je ukinuta barijera slobodnog kretanja ka zemljama Evropske unije.

Brakovi zbog papira su omiljena tema mladih koja je dobila veliki zamah, ali s negativnog aspekta,  jer padom zavese izolacije, mladi vide druge alternative kako bi otišli iz zemlje i izbjegli dosadašnju praksu. I na raznim javnim forumima, mladi i mlade govore o ovoj temi, potencirajući da padom vela padaju i omaložavanja i brakovi iz interesa.