Nema dijaloga BG-PR do kraja godine

Državni vrh Srbije priprema platformu o formatu i temama političkog dijaloga Beograda i Prištine, ali su male šanse da se dvije strane sastanu do kraja godine. Pregovore bi sa srbijansjke strane predvodili predsjednik i premijer Srbije, pišu Večernje novosti.

Pregovore bi predvodili predsjednik i premijer Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, odnosno tim u kojem bi bili njihovi ljudi od povjerenja.
List navodi da će u narednim mjesecima nova srbijanska vlast pokušati najpre da postigne široki društveni konsenzus oko nastavka dijaloga i da na papiru definiše smjernice budućeg nastupa Srbije u ovom procesu, koje bi usvojila Vlada.

Najvažnije je da se na relaciji Beograd - Priština - Brisel - Vašington utvrde tačne teme dijaloga, prenosi list.

Nikolić i Dačić bi, praktično, kako piše list, "otvorili i zatvorili dijalog, dok bi njihovi savjetnici ukrštali koplja sa prištinskom stranom oko telekomunikacija, struje, sjevera Kosova...".

I za Brisel i za Vašington, kako navodi list, prihvatljivo je da i sjever Kosova bude „na pregovaračkom stolu“, ali samo kako bi se definisalo na koji način će Beograd biti prisutan u tamošnjim institucijama.

EU i SAD su spremne da "zažmure" na činjenicu da vlast u Beogradu vodi škole, bolnice, opštine, ukoliko se Srbija povuče iz bezbjednosnih struktura i sudova, navodi list.

Član Spoljnopolitičkog savjeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije Vladimir Todorić smatra da bi međunarodna zajednica pristala i na podijeljene nadležnosti Beograda i Prištine nad sudovima na sjeveru, "pod uslovom da oni na papiru i dalje budu dio kosovske države".