Katastrofalna situacija

Suša, zapuštanje sistema za navodnjavanje, nedostatak investicija i nepostojanje dugoročne poljoprivredne strategije doveli su do katastrofalne situacije na Balkanu, gdje usjevi masovno propadaju, navodi se u komentaru agencije Reuters.

"Ovo je katastrofa. Sve je bilo odlično, a potom je došla suša. Imali smo manje od 10 posto kiše u poređenju sa normalnim godinama, a šteta na njivama pod kukuruzom je 100 posto", izjavio je Zoltan Pinkert, poljoprivrednik iz Baranje.

Budućnost je sumorna. Vlade širom regiona nemaju dovoljno novca i sve zemlje su suočene sa recesijom, pa nema sredsatava za ulaganje u moderne poljoprivredne metode, navodi se u Reutersovom komentaru.

"Plaćamo cijenu nedostatka sistematske poljoprivredne politike u posljednjih 20 ili 50 godina. Uvijek nas iznenadi suša usred ljeta", kaže Damir Kovačić, predavač poljoprivrednog marketinga na zagrebačkom univerzitetu.

Svjetska banka navodi da balkanske države imaju veliki poljoprivredni potencijal, ali da im nedostaju infrastruktura i strategija.

"Bivša Jugoslavija je imala jedan od najnaprednijih sistema za navodnjavanje i drenažu. Nažalost, ti sistemi su zapušteni i erodirani. To nije samo posljedica budžetskih nedostataka, nego i čestih preokreta u upravama ovih sistema", izjavio je Holger Kray, službenik Svjetske banke, koji se bavi poljoprivredom i ruralnim razvojem u Evropi i centralnoj Aziji.

Mate Brlošić, šef hrvatske poljoprivredne komore, kaže da bi kukuruz ove godine mogao da bude "rijedak kao zlato" i da će oporavak poljoprivrede i stočarstva trajati godinama.