Evropska orijentacija građana Srbije

Ulazak Srbije u EU podržava 49 odsto građana, a 25 odsto je protiv, pokazuje istraživanje vladine Kancelarije za evropske integracije.

Na referendumu sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?" 49 odsto građana Srbije glasalo bi za, 25 odsto bi glasalo protiv, 19 odsto ne bi glasalo, dok osam odsto ne zna šta bi odgovorilo, rezultati su prvog ovogodišnjeg istraživanja "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi", koje je Kancelarija za evropske integracije Srbije sprovela krajem juna.
 
Anketa rađena prema standardu Eurobarometra, u kojoj je učestvovalo 1.034 ispitanika starijih od 18 godina, pokazuje da je sadašnji nivo podrške građana EU za dva procenta manji u odnosu na prethodno istraživanje, ali i da je tri procenta manje onih koji su protiv članstva Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
Članstvo u EU bi za 41 odsto građana bila dobra stvar, 28 odsto smatra da je to loše, a 31 odsto smatra da to nije ni dobra ni loša stvar, navodi se u istraživanju poslatom medijima.
 
I dalje veliki broj građana, 68 odsto, smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i da nisu uslov za članstvo, već radi stvaranja bolje Srbije.
 
Najviše građana, čak 41 odsto, borbu protiv korupcije svrstava među najznačajnije i sa najviše uticaja na njihov svakodnevni život. I pored toga što je opao procenat onih koji smatraju da se Kosovo postavlja kao glavni uslov Srbiji za dobijanje statusa kandidata, najveći broj gradana, 41 odsto, i dalje ovaj problem vidi kao glavnu prepreku kandidaturi.
 
U skladu s tim, 61 odsto građana razume važnost ovog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rješavati, nezavisno od toga da li to traži EU.