Lokacija zločina: Smiljkovci kraj Skoplja

Dva i po mjeseca nakon privođenja osumnjičenih za petostruko ubistvo u blizini Skoplja još nije podignuta nijedna optužnica. Istražni sudija kaže da još traju istražna dejstva i ekspertize, a advokati osumnjičenih čekaju da im dokazi budu prezentirani. Porodice osumnjičenih kažu da ne postoji krivica uhapšenih za ono za šta se sumnjiče, izvjestila je balkanska Al Jazeera.

Dokazi koji terete osumnjičene za petostruko ubistvo kod Skoplja još nisu dostavljeni njihovim braniocima. Od šestorice osumnjičenih za ubistva, četvorica su već dva i po mjeseca u istražnom zatvoru, a dvojica u bekstvu. Njihovi branioci su iznenađeni što istražni sudija u ovom postupku Vladimir Tufegdžić i tužilaštvo za organizovani kriminal još ne izlaze sa dokazima, navodi Al Jazeera.

Naser Raufi, advokat jednog od osumnjičenih, kaže da oružje kojim je počinjen ovaj zločin nije pronađeno, "niti mislim da ima neke forenzike u vezi sa ovim krivično pravnim dejstvom".

Branioci imaju utisak da istraga miruje. Asmir Alispahić, Raufijev kolega, branilac osumnjičenog, ističe da su advokati u redovnoj komunikaciji sa istražnim sudijom, sa tužiteljstvom, te da čekaju na njihov poziv kako bi mogili videti  kakve to dokaze posjeduju.

"Naravno i sami osumnjičeni u ovoj fazi da vide šta ima, kako ima i šta će se dešavati u toku dalje istrage".

Istražni sudija Vladimir Tufegdžić, međutim, kaže da istraga ide svojim tokom. "Kompletiraju se dokazi, čekamo na rezultate nekih vještačenja i dodatnih analiza. Za istragu imamo zakonski rok od šest mjeseci, što ne znači da proces neće i ranije završiti. Ovo je prvi slučaj u Makedoniji kad imamo osumnjičene za krivično djelo terorizam. Prema krvičnom zakonu, za ovo djelo predviđena je i zatvorska kazna doživotni zatvor, tako da je pritvor osumnjičenih, prema zakonu, obavezan", kaže on.

Al Jazeera navodi da su pritvorenima omogućene redovne posjete advokata i članova porodice. Nakon prvog saslušanja pred istražnim sudijom početkom maja, tokom kojeg se većina branila ćutanjem, osumnjičeni nisu ponovo ispitivani.