Bivši diplomata

Pisac, analitičar i bivši diplomata Ian Bancroft smatra da će napredak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije zavisiti od niza faktora, ali da su važan aspekt u tom kontekstu vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, prenosi Albanian post.

Bancroft ističe da ako premijer Kosova Albin Kurti bude zbačen sa vlasti, onda postoji šansa za obnovu odnosa između Kosova i Srbije, posebno pošto opozicione stranke na Kosovu pozivaju na bližu koordinaciju sa ključnim međunarodnim partnerima, što je nedostajalo aktuelnoj izvršnoj vlasti, prenosi Albanian post.

"Ako Kurti bude svrgnut, onda postoji prilika da se vrate odnosi Kosova i Srbije, opozicija tvrdi da je potrebna bolja koordinacija sa međunarodnim partnerima Kosova", kazao je Bancroft.

Ocjenio je da bi uspon ekstremne desnice u Evropskoj uniji, u kombinaciji sa mogućim povratkom Donalda Trumpa na čelo Sjedinjenih Država, mogao da zakomplikuje stvari za Kosovo.

"Ako se desničarske snage ponašaju kako je predviđeno, i ako se Trump vrati na mjesto predsjednika, onda je teško da će Kosovo proći bolje u međunarodnim krugovima bez suštinske promjene kursa. Ukoliko Kurti ostane na vlasti, možemo očekivati nastavak dosadašnjeg puta antagonizma", dodao je.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post