Puna podrška

Ministar spoljnih poslova Austrije Alexander Schallenberg istakao je da za Kosovo i Srbiju nema prečice na putu ka članstvu u EU, ponavljajući važnost nastavka dijaloga za normalizaciju odnosa.

„Ne postoji prečica za Kosovo i Srbiju. Evropa je veoma aktivna po pitanju normalizacije odnosa i na sreću, nismo stigli do tačke bez povratka. Ipak, bilo je napretka, ali nedavno smo videli zabrinjavajuću situaciju na sjeveru Kosova“, izjavio je.

Rekao je da je prioritet Austrije pružanje podrške regionu na putu u EU.

Schallenberg je kazao da će uskoro biti izabrana nova Evropska komisija i da Austrija želi da sve zemlje kandidati, koje su deo EUSDR-a postanu članice Unije u narednih pet godina.

On je naglasio da podrška Austrije zemljama Zapadnog Balkana na evropskom putu „nema veze sa altruizmom, već je i u sopstvenom interesu Beča“, pošto je Austrija i ljudski i ekonomski povezana sa tim regionom.

EUSDR je makro-regionalna strategija koju je pokrenula Evropska komisija u decembru 2010. godine, a odobrio Evropski savjet 2011, koja okuplja 14 zemalja, uključujući članice i kandidate za članstvo u EU – Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, dijelove Njemačke, Mađarske , Rumunija, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina.

Schallenberg je kazao da  Rusija i Kina žele da uspostave što veću kontrolu nad dijelom Dunavskog regiona i da se tome mora pružiti otpor slušajući jedni druge i sarađujući.

„Situacija više nije crno-bijela, u geopolitičkom smislu ima mnogo nijansi sive“, naglasio je.

Takođe je ocjenio da se mora reformisati Evropska unija, ali je dodao da unutrašnje reforme ne bi trebalo da usporavaju proces proširenja.

Podvukao je da se zalaže za postepenu integraciju zemalja kandidata u EU, što bi vodilo ka brzom priključenju zajedničkog tržišta.

„Ruska agresija na Ukrajinu pokazala nam je da je proširenje najbolje geopolitičko oruđe. Ko bi se nadao da će EU ostati jedinstvena kada je u pitanju Ukrajina, dvije i po godine od početka ruske agresije“, istakao je Schallenberg.

Kazao je da očekuje da će pristupni pregovori Ukrajine sa EU biti otvoreni sljedeće nedjelje i ponovio da će Dunavski region igrati veoma važnu ulogu u obnovi te države.

Izvor: Kosovo Online