Svi smo zabrinuti zbog mogućih sukoba

Bivši zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Jim Townsend kaže da su svi zabrinuti zbog mogućnosti novih sukoba na Balkanu, ali da ipak misli da neće doći do ponovnih ratova između balkanskih država, posebno ne nalik onih iz devedesetih prošlog vijeka, piše Ekonomija onlajn.

„Ne smatram da će se to ponoviti, ne u obliku onoga što se dešavalo 90-ih kada su borbe bile zaista strašne. Bili smo svjedoci mnogih tragedija. Mislim da neće doći do izbijanja rata kao tada. Ali svi smo zabrinuti da još postoji mogućnost sukoba. Posljednjih mjeseci bilježimo porast tenzija posebno između Kosova i Srbije, a postoje i politički nemiri u Bosni i Hercegovini. Ali ono što je sada drugačije u odnosu na 90-te je prisustvo Evropske unije i Natoa sa Kforom na terenu”, kaže on.

Dodaje da danas imamo na raspolaganju alate za upravljanje sukobom i sprečavanje njegovog izbijanja, koje tada nismo imali.

“Devedesete su bile period tokom kojeg je međunarodna zajednica naučila kakvi su nam alati tamo potrebni. Mislim da smo učili iz tog perioda kao i balkanske zemlje. Sukob je uvek moguć, ali sada imamo alate da sprečimo ponavljanje onoga što se dešavalo 90-ih godina”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online