Upozorenje SAD

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nema namjeru da naredi vojnim snagama svoje zemlje da pređu granicu na Kosovo, uprkos upozorenjima američkih zvaničnika o "neviđenom porastu trupa" iz Beograda.

U izjavi za Financial Times u subotu, Aleksandar Vučić je rekao da će povući srpske vojne snage iz tog područja jer bi eskalacija sukoba bila kontraproduktivna za aspiracije Beograda u EU.

"Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd?" rekao je Vučić. „Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti ovo u jednom danu? Srbija ne želi rat”, rekao je on danas, prenosi portal Reporteri.

Vlada Kosova je u prije sat vremena u objavljenom reagovanju zatražila od Srbije da odmah povuče sve vojne trupe sa granice sa Kosovom. U reagovanju se saopštava da je Srbija postavila vojne kapacitete u 48 isturenih baza u blizini granice sa Kosovom, a da su tamo smješteni i protivvazdušni sistemi i teška artiljerija.

"Pozivamo predsjednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu prijetnju našoj zemlji", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Srbija je rasporedila vojne trupe u Vranju, u blizini granice sa Kosovom, nakon oružanog napada na Banjsku u Zvečanu u nedjelju, gdje su ubijeni narednik Policije Kosova Afrim Bunjaku i trojica terorista.

Sjedinjene Države su juče pozvale Srbiju da povuče svoje trupe sa granice, nazvavši njihov potez "veoma destabilizujućim razvojem događaja".

U međuvremenu, američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier ponovio je danas da su SAD zabrinute zbog slanja trupa Srbije na granicu sa Kosovom.

I Evropska unija je danas uputila ovaj zahtjev.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net