Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama za portal Nacionale odbacio je mogućnost rata na Kosovu, jer, Kosovo nije potpuno suvereno sve dok na njegovoj teritoriji postoji strana vojska i ne bude priznato od svih, te podukao da Srbija, zbog toga, ne može da ratuje sa SAD.

"To je posljednje što zamišljam. Postoji izreka nikad ne reci nikad, ali mislim nikad. Ko će da se bori na Kosovu? Hoće li se Srbija boriti sa Amerikom? Kosovo je Amerika. Za informaciju onima koji su zaboravili, Kosovo još nije potpuno suvereno sve dok na njegovoj teritoriji postoji cela strana vojska i dok ga svi ne priznaju međunarodno. Pa šta će Srbija, hoće li napasti Ameriku?“, upitao je Rama.

Kazao je da se nije konsultovao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem o prijedlogu Nacrta statuta ZSO, koji je poslao u Pariz i Berlin, niti nakon što je to učinio, jer su, kako je rekao, Albanci sa Kosova i iz Albanije braća, ali imaju različite države.

"Želim da budem veoma fer i prema svojim partnerima. Ovo nije zavjera Albanaca koju radimo zajedno, a ja je vodim. Ovo je doprinos Albanije kao druge zemlje. Mi smo braća, ali imamo dvije različite države. Albanija ima svoju državu, Kosovo ima svoju državu“, rekao je Rama.

On je istakao da je stav Albanije, usklađen sa SAD i EU po pitanju situacije na sjeveru Kosova.

"Albanija ne može da doprinese ovom procesu, osim što je veoma etična u odnosu na svoje saveznike i svoju poziciju. Ne možemo igrati ulogu bacanja kamena i skrivanja ruke, u smislu da se oko tih stvari prethodno konsultujemo, a onda da se ponašamo kao da se nismo konsultovali“, rekao je Rama.

Izvor: Kosovo online/Nacionale