Politički analitičar

Albanski novinar i analitičar Ben Andoni kaže da premijer Kosova Albin Kurti nije dobro taktički postupio po pitanju sjevera, dok intervenciju premijera Albanije Edija Rame, koji je u četvrtak predložio nacrt statuta Zajednice srpskih opština, vidi kao izlaz iz situacije koju je ocenio veoma ozbiljnom, prenosi Gazeta Express.

Andoni u svemu tome vidi bitku za preuzimanje primata u rješavanju kosovskog pitanja između dva premijera.

On je rekao da bi bilo dobro da je Rama svoju ideju o Zajednici izložio Kurtiju "davno".

"Zapravo, u njegovom je stilu da se nameće kao glavni junak kad god može, u zavisnosti od situacije i okolnosti. U ovom slučaju ima sve konfrontacije: prva je intelektualni kapacitet da se suoči sa teškom istorijom na sjeveru i logistikom u smislu nacrta, a drugi je definisanje državne prezentacije. Ovakva situacija je posljedica ponašanja Brisela i Kosova", samtra Andoni.

Ocjenjuje da Vlada Kosova jednostavno nije dobro taktički funkcionisala što se tiče sjevera.

"Napori Kosova za sjever ne bi trebalo da se okončaju i da budu ograničeni. Što se tiče kazni protiv Kurtija, Tirana bi trebalo da bude ljuta, jer će to dosta usloviti njenu spoljnu politiku. Bilo bi dobro da je albanska vlada prije izvesnog vremena prosljedila svoju ideju, ali bez miješanja u ono na šta Kosovo i Srbija pristaju. Za nju je sada kasno da iznosi svoje prijedloge", kaže Andoni.

Prema riječima Andonija, Ramin postupak je "pokušaj da se skrene pažnja na unutrašnju politiku i korupciju".

"Tačno je da događaji na Kosovu utiču na nas, ali samo Kosovo i njegovi saveznici će pronaći mehanizme. S druge strane, pokušaj da se skrene pažnja u ovim trenucima čini mi se neprikladnim, jer je na kosovskom političkom faktoru da pronađe rješenje i definiše crvene linije. Rama i drugi treba da daju svu svoju podršku Kosovu", kaže Andoni.

Upitan koliko bi to moglo da utiče na odnose dva premijera, Andoni kaže da će i to "prebroditi", jer, prema njegovim riječima, između njih nema principijelnih problema.

"Obojica su toliko zavisni od stranaca da mogu privremeno da zamrznu svoj odnos, ali vjerujem da će to prebroditi. Za nekoliko dana biće na zajedničkom sastanku dvije vlade", kaže Andoni.

Dodaje da "problem Rame i Kurtija nije principijelan, već "formalan" objašnjavajući da se on odnosi na to ko bi trebalo da bude "glavni junak među Albancima".

Andoni kaže da su sada "potrebni lideri koji donose odluke hladne glave i ljudi koji pokazuju da su državnici".

"Žao mi je što moram da kažem da su obojica daleko od ovoga. Upravo ove situacije zaista pokazuju Rami i Kurtiju koliko razuma i odgovornosti moraju da imaju u teškim trenucima. Ne smemo to zaboraviti: Rama i Kurti su veoma potrebni jedan drugom, jer su obojica uspostavili individualne kultove", samatra Andoni.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express