Kazna...

Za sada neće biti ništa od donatorske konferencije za Kosovo i Srbiju koja je bila planirana u dogovorima lidera dvije države iz Brisela i Ohrida, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) od izvora u Briselu.

Države članice Evropske unije (EU) su saglasne da u ovom trenutku nema prostora za razgovore o organizovanju donatorske konferencije za Kosovo i Srbiju predviđene dogovorom koji su lideri postigli 27. februara u Briselu, i u aneksu o primjeni koji je usaglašen 18. marta u Ohridu.

U tekstu dogovora se predviđalo organizovanje donatorske konferencije 150 dana nakon postizanja saglasnosti, kako bi se uspostavio financijski paket za Srbiju i Kosovo, ali bi do isplate došlo jedino nakon što se utvrdi da su sprovedene sve tačke dogovora.

Budući da nijedna strana nije primenila nijednu od tačaka, nema raspoloženja u ovom trenutku, za održavanje donatorske konferencije, saznaje RSE u Briselu.

Predstavnici više država članica su povodom ovog podvukli da za skidanje sa agende planove o donatorskoj konferenciji, odgovornost leži na obe strane jer ni Kosovo ni Srbija nisu počeli sa primjenom dogovora iz Ohrida i Brisela.

Kada je samo Kosovo u pitanju, države EU nagovestile su "simbolične" mjere protiv Kosova, nakon što su izaslanici EU i Sjedinjenih Država u izvještaju koji su podneli ocjenili kao "teške" razgovore sa premijerom Kosova o deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova.

Predstavnici kabineta specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka podneli su izvještaj pred diplomatama država članica EU o posjeti Prištini i Beogradu. Lajčak je tamo bio ove nedjelje sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Kako je više izvora sa rasprave potvrdilo za Radio Slobodna Evropa (RSE), zbog nepoduzimanja koraka ka deeskalaciji, jedina neposredna mjera koja bi se mogla preuzeti u bliskoj budućnosti protiv kosovskih vlasti jeste otkazivanje sastanka Evropske komisije i Kosova u jednom potkomitetu u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Moguće otkazivanje ovog susreta bi bio način da se iskaže nezadovoljstvo Brisela prema Prištini, zbog nepoštivanja međunarodnih zahtjeva koji se odnose na deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.