Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da Policija Kosova treba odmah da se povuče iz opštinskih objekata na sjeveru Kosova, dodajući da je potrebno raspisivanje novih izbora, prenosi Reporteri.

„Četiri gradonačelnika su završila svoju misiju. Danas su potrebni novi izbori i treba ih raspisati što prije, pokazati volju. Policiju treba odmah povući, nema potrebe da sede u praznim zgradama. Ako strane trupe preuzmu kontrolu nad sjeverom Kosova, ova tema se vraća na sto poslije ko zna koliko godina. Ovo je jedan od onih trenutaka, gdje minut čini godinu, sat deceniju, a dan vijek“, rekao je Rama na konferenciji za medije na kojoj je saopštio da je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu poslao prijedlog Nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Rama je pojasnio da je riječ o povjerljivom dokumentu koji ne pretenduje da bude idealno rješenje, ali da je dokument najvišeg međunarodnog nivoa, čiji su autori američki i evropski stručnjaci, i koji uvažava sve razloge za stvaranje Zajednice.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri