Njemački list

Odbijanjem svake varijante Zajednice srpskih opština, premijer Kosova, Albin Kurti, olakšava „beogradskom autokrati“ Aleksandru Vučiću da destabilizuje Kosovo, ocjenjuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„U zavetrini ruskog rata u Ukrajini, Zapadni Balkan opet dobija više pažnje u Evropi. Dobro je što je tako“, piše u komentaru nedjeljnog izdanja Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Tu novinar Mihael Martens podsjeća na nedavne sukobe na Sjeveru Kosova, u kojima su povređene desetine vojnika NATO i srpskih demonstranata.

„Premijer Albin Kurti, hoće da na Sjeveru svom snagom uspostavi državni monopol sile. To želi da spreči srpski predsjednik Aleksandar Vučić, čija vlast ne priznaje nezavisnost Kosova – i u tome je prilično uspješan. Doduše, Kurti mu nepotrebno olakšava posao“, dodaje ugledni list.

Martens podsjeća da je u Briselskom sporazumu prije deset godina predviđeno formiranje zajednice opština i enklava u kojima Srbi čine većinu.

„To Kurti sprečava uz ponekad providne izgovore. Tvrdi da bi Zajednica srpskih opština nosila klicu otcjepljenja tih oblasti od Kosova“, navodi se u komentaru.

„Ali, čak i ako zanemarimo da su srpske enklave na jugu okružene albanskim naseljima i da se ne mogu tek tako otcepiti od Kosova, Vlada Kosova ima načina da Vučiću izbije taj adut iz ruke. Itekako su zamislivi modeli zajednice opština koji bi srpskoj manjini omogućili dalekosežnu samoupravu, a da ne ugroze kosovsku državu niti podstaknu opasnost od secesije“, dodaje Martens i zaključuje:

„No, kako Kurti odbija već i ideju Zajednice srpskih opština, beogradskom autokrati Vučiću je lako da sprovodi svoj plan – da destabilizuje Kosovo i za to svaljuje krivicu na Prištinu. To nije u interesu Kosova ni Zapada.“

Izvor: Deutsche welle