Politički analitičar

Uprkos pokušajima da se odugovlači sa implementacijom Ohridskog sporazuma o normalizaciji odnosa, Zapad će držati za riječ i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, a očekujem da će Vučić morati bar negdje da popusti, izjavio je politički analitičar Shkelzen Maliqi.

„Vučiću je poručeno da ne može da sjedi na dvije stolice – ili će da uvede sankcije Rusiji ili potpiše sporazum o Kosovu, nešto mora da da. Ali on igra na sve karte i ne znam šta će biti s njim“, naveo je Maliqi za novosadski bilten „Stanar“ .

Ocjenio je da situaciju „dodatno komplikuju“ protesti organizovani u Srbiji prethodnih nedelja zbog dva masovna ubistva.

„Ova tragedija je pokrenula mnoge ljude, iako ne znam dokle će to trajati. Ali je Vučić sada sa svih strana okružen, Srbija je u velikoj nevolji što mora nekako da izađe iz ovog ciklusa, a na žalost nema ozbiljnu opoziciju“, ocjenio je Maliqi.

Upitan da li će Vučić možda pokušati da Kosovom poklopi aktuelne probleme, Maliqi kaže da je takav rezon prisutan još od vremena Slobodana Miloševića, ali da sada „nema neke druge opcije osim ratne“.

Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN nazvao je tapijom Srbije koja, budući da je ta imovina nedostupna, mora nekako da se naplati.

„Strategija Srbije sa Kosovom je da znaju da je izgubljeno sve, ali tu tapiju treba nekako da naplate. Ako može, recimo, Republika Srpska da se osamostali, pa da se ujedine“, naveo je analitičar i dodao da je mogućnost podjele Kosova propala.

Maliqi je rekao i da Zajednica srpskih opština ne može postati „nikakva Republika Srpska kojom bi se destabilizovalo Kosovo“, te da bi i Zapad i Evropa trebalo da se potrude da se u tom području naprave ozbiljne investicije, nekakva „ekonomska zona“.

„Može svašta da se domisli, ali mislim da je Srbija, i Vučić, htela malo više. Nije glavni cilj sjever Kosova koliko Bosna i Hercegovina. Tu je najveća igra“ rekao je Maliqi i.

Komentarišući inicijativu Otvoreni balkan, Maliqi je rekao da taj projeka „nije postavljen na zdravim osnovama“ jer je Vučić „iskoristio momentalnu slabost Makedonije i Albanije“.

„Krenulo se naopakim putem, a u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a i na Kosovu, postoji strah od hegemonije, kao Beograd će biti centar. Nikada više Srbija neće biti centar, niti Srbija to može“, kaže Maliqi.