Freedom house

U izvještaju Freedom housa pod nazivom „Rat produbljuje regionalne podjele“ koji analizira dešavanja u 2022. godini, navodi se nedostatak uspjeha u pregovorima Kosova i Srbije uprkos naporima Evropske unije i Sjedinjenih Država, i ocjenjuje da zategnuti odnosi podrivaju demokratski napredak.

„Dugo zategnuti odnosi između Srbije i Kosova nastavili su da podrivaju demokratski napredak u obe zemlje, iako na različite načine. Izuzetni napori kosovskog civilnog društva da izvrši pozitivne promjene politike u vezi sa nasiljem na osnovu pola i etničkim podjelama bili su zasenjeni tokom godine porastom nasilja na sjeveru sa većinski srpskim stanovništvom, gdje uticaj i postupci srpske vlade nastavljaju da krše autoritet Kosova preko svoje teritorije“, navodi se u izvještaju Freedom housa.

Alexandra Karpi iz organizacije Freedom house istakla je za Glas Amerike da su impresionirani ulogom civilnog društva na Kosovu tokom prošle godine.

„Vidimo da postoje dvije osobe koje vode ovaj proces, premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Mislim da EU može mnogo više da učini u pravcu ovih pregovora, da donese glasove civilnog društva i perspektivu običnih građana, posebno onih na sjeveru“, kaže Karpi.

Karpi dodaje da je povećan angažman EU i SAD, kako u pregovorima Kosova i Srbije, tako i šire u regionu, nešto pozitivno.

„Ipak, ovo su procesi vođeni elitom koji bi mogli više da odraze perspektivu građana i nevladinih aktera“, kaže ona.

Izvor: Kosovo online/VOA