Rast kursa albanskog leka u odnosu na euro poskupljuje letnji odmor na obali Albanije i obeshrabruje dolazak turista sa Kosova, koji čine 40 odsto stranih turista na albanskom moru, piše Teve 1.

Shpetim Turku, iz kosovske turističke agencije „Fibula”, objasnio je da se poskupljenje leka u odnosu na euro odražava na smanjenje broja putovanja sa Kosova u Albaniju, pošto su cijene paket aranžmana automatski povećane za 12 odsto.

"Pored kursa, cijene paket aranžmana su povećane i iz drugih razloga za oko 15-20 procenata, tako da je Albanija, ukupno u odnosu na prošlu godinu skuplja za 27-32 odsto“, objasnio je Turku.

Prema njegovim riječima, doći će do daljeg smanjenja broja turista sa Kosova u Albaniji, jer će se oni orijentisati na druga tržišta, poput Turske, Egipta, Bugarske, Grčke.

"Fafa Resort", jedan od najvećih u zemlji, tvrdi da je ove godine manje posjetilaca sa Kosova, koji manje dolaze i kraće borave.

Jedan euro se trenutno mijenja za oko 112 leka, a u maju prošle godine je kurs bio 121 leka za euro, pa turista za 100 eura danas dobija 11.200 leka, za razliku od 12.100 leka u istom periodu pre godinu dana, ili 900 leka manje.

Zvanični podaci Ministarstva turizma pokazuju da je od januara do decembra 2022. u Albaniji bilo 2,6 miliona posjeta kosovskih Albanaca.

Ono što zabrinjava u budućnosti je činjenica da bi "patriotski turizam" mogao da pretrpi značajan odliv turista i zbog već najavljene liberalizacije viznog režima za Kosovo.

Prošla godina je bila istorijski najbolja turistička godina u Albaniji, jer je do decembra biilo 7,5 miliona stranih turista.

Kosovo nastavlja da drži glavnu riječ sa 34 odsto od ukupnog broja dolazaka stranih državljana, a tokom pandemije, Kosovo je održavalo albanski turizam u životu, jer je polovina turista dolazila odatle.

Izvor: Kosovo online/Teve1