Nomad Capitalist

Najbolji pasoši za 2023. objavljeni su u novom globalnom indeksu. Ujedinjeni Arapski Emirati zauzeli su prvo mjesto za 2023. U našem regionu Kosovo je na posljednjem mjestu, a na 175. mjestu u svijetu.

Međutim, od 199 zemalja, naša zemlja je za sobom ostavila samo 24 druge zemlje svijeta. Kosovo ima 40 opštih bodova i prava putovanja u 56 zemalja.

Dok je Luksemburg protekle dvije godine zaredom smatran zemljom sa najmoćnijim pasošem – ovogodišnja viza najboljeg ranga može biti iznenađenje. Od 199 zemalja na listi, koju je sastavila ofšor konsultantska kuća Nomad Capitalist, Ujedinjeni Arapski Emirati zauzeli su prvo mjesto za 2023.

Sve zemlje su rangirane prema pet kriterijuma: mogućnosti putovanja bez viza, oporezivanje građana, mogućnosti dvojnog državljanstva, percepcija i lična sloboda.

Pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata se popeo na listu jer ima privilegije bez vize za putovanje u većinu zemalja – ukupno 181 – bez poreza na dohodak i sve veće prisustvo na svjetskoj sceni.

Ovi faktori, između mnogih drugih, čine je privlačnom zemljom za ambiciozne građane svijeta.

Prema listi, Srbija je na 66. mjestu, Crna Gora na 76. mjestu, Sjeverna Makedonija na 81. mjestu, Albanija na 91. mjestu i Kosovo na 175. mjestu.

Albanija je ukupno dobila 75 bodova i ima priliku da putuje u 115 zemalja.