Mišljenje analitičara

Albanija bi trebalo da ima aktivniju ulogu u podršci Kosovu u dijalogu sa Srbijom i da bude više posvećena lobiranju među međunarodnim saveznicima da Zajednica srpskih opština bude u ustavnim okvirima Kosova, kažu poznavaoci političkih dešavanja u Tirani, prenosi Koha.

Politički analitičar u Albaniji Lutfi Dervishi rekao je da Albanija ima delikatan položaj u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije, zbog bliskosti premijera Edija Rame sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Suvišno je reći da Albanija treba da bude uz Kosovo. Albanija već ima delikatan međunarodni položaj, jer se premijer u procesu Otvoreni Balkan približio predsjedniku Srbije“, naglasio je Dervishi.

Analitičar Ben Andoni, izjavio da u Albaniji postoji neka vrsta ravnodušnosti prema Kosovu.

„Gospodin Rama je u određenim momentima zaista zauzeo dobar stav oko Kosova, u Evropskom parlamentu ili u drugim zemljama, ali u Tirani još uvijek postoji neka vrsta ravnodušnosti u vezi sa Kosovom. S druge strane, imamo sedam-osam zajedničkih sastanaka (vlada), ali ne vidite intenziviranje rada oko zajedničkog tržišta“, izjavio je Andoni.

Dervishi smatra da bi međunarodna zajednica trebalo da izvrši veći pritisak na Srbiju da primjeni Osnovni sporazum  Kosova i Srbije i njegov aneks.

„Nezavisno Kosovo je realnost. Ono što Kosovo traži u ovom procesu je jasno, priznanje. A šta Srbija želi nije sasvim jasno, jer želi da ima kopču na Kosovu koju može da koristi za svoje interese“, naglasio je Dervishi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore