Konferencija za novinare

Predsjednik Crne Gore u odlasku Milo Đukanović rekao je u petak, na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare u ulozi predsjednika, da će nakon prestanka dužnosti zatražiti status počasnog predsjednika te države te da ne namjerava napustiti zemlju.

Đukanović je početkom aprila uvjerljivo poražen u drugom krugu predsjedničkih izbora od Jakova Milatovića, čelnika Pokreta Evropa sad.

- Završavam danas mandat aktivnog predsjednika. Zakonom o predsjedniku je predviđena mogućnost da tokom sljedećih pet godina uživam status ranijeg predsjednika. Koristit ću tu zakonsku mogućnost - rekao je Đukanović.

Funkcija počasnog predsjednika predviđa, između ostalog, zaradu od 70 posto predsjedničke plaće narednih pet godina, što je oko 1.500 eura, korištenje ureda, jednog savjetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog automobila s vozačem ili bez njega, te pravo na osobno osiguranje prema procjeni nadležnih sigurnosnih službi.

Đukanović je rekao i da nije točna informacija koja se ranije pojavila u crnogorskim medijima da se planira preseliti u Ujedinjene Arapske Emirate.

- Nisam nijednog trenutka svog života razmišljao seliti iz Crne Gore. Crna Gora je moja cjeloživotna adresa - rekao je Đukanović najavivši da se u idućem periodu planira baviti ličnim biznisom, ali da se neće potpuno isključiti iz političkog djelovanja svoje stranke, Demokratske partije socijalista.

Ustvrdivši kako je "posvetio život evropskom razvoju Crne Gore”, Đukanović je podsjetio da se povukao s mjesta čelnika stranke, ali da će je nastaviti podržavati.

- Nemam namjeru mijenjati stranački dres. Ja sam uvjereni pripadnik politike proevropskog razvoja Crne Gore i nastavit ću podržavati stranku na čijem sam bio čelu - rekao je Đukanović.

Na pitanje o tome kako će ga historija pamtiti, kao autokratu ili reformatora, Đukanović je rekao da nema sumnje da će to historija pravilno vrednovati.

- Politika se danas svodi na plitkoumni populizam, ali ja sam uvjeren da to neće biti trajno stanje, jer bi onda ovaj svijet završio u kataklizmi - istaknuo je Đukanović.

Milo Đukanović duže je od tri desetljeća bio je na vlasti u Crnoj Gori, na pozicijama predsjednika i premijera.

U drugom krugu predsjedničkih izbora početkom aprila uvjerljivo je poražen od Jakova Milatovića, mladog čelnika Pokreta Evropa sad, rastuće političke stranke centra u Crnoj Gori, koja je nastala iz prve vlade formirane nakon parlamentarnih izbora 2020., kada je Đukanovićev DPS prvi put poražen na izborima.

Inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića održat će se u subotu u crnogorskom parlamentu.

Fena