Evropski komesar za proširenje

Evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi izjavio je na forumu „EU susreće Balkan“, koji se održava u Sofiji, da je izgubljeno više od pet godina u procesu proširenja EU i da je Zapadni Balkan strateški prioritet za Brisel, prenosi Gazeta Express.

On je naglasio da su imali komisiju koja je jasno rekla ne širenju, a to je uticalo ne samo na region, već i na zemlje članice EU.

„Sa ratom u Ukrajini stvari su se promjenile. Države članice vide da je u interesu EU da što više integriše susjedstvo jer je to uslov za dugoročni mir i bezbjednost“, objasnio je Várhelyi, ističući da je „dosije o proširenju glavni prioritet čak i za one koji države za koje to do sada nije bilo“.

Várhelyi se potom fokusirao na temu uticaja u regionu trećih zemalja poput Kine. Podsjećajući na projekat „Železnica koridora Ks”, jednu od glavnih investicija Ekonomskog i investicionog plana EU od 30 milijardi eura, komesar je govorio o „jakoj konkurenciji sa Kinom, koju smo mi zamenili”.

"Poruka je da je evropska ponuda uvijek bolja i to je ono što moramo da uradimo", rekao je on.

Tokom posjete Sofiji, Várhelyi je imao i "konstruktivan sastanak" sa bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim, tokom kojeg su razgovarali o "kako ubrzati širenje zapadnog Balkana".

„Politika proširenja je dobila zamah. Zapadni Balkan je strateški prioritet za EU. Moramo da ubrzamo njihov proces pristupanja“, napisao je on na Twitteru.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express