Vjerske slobode

Izvještaj State Departmenta ukazuje na politike vlasti u pojedinačnim zemljama u kojima se krše vjerska uvjerenja zajednica i pojedinaca.

Vjerske zajednice u Srbiji prijavile su prošle godine manje nasilnih incidenata nego 2021, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu, ali se ukazuje na promociju antisemitizma na internetu i na to da nacionalističke grupe koriste društvene mreže za širenje poruka protiv migranata i muslimana.

U izvještaju za 2022. godinu koji je objavljen na web-stranici State Departmenta ukazano je da su se širom Srbije pojavili iskazi antimuslimanskog sentimenta, u vidu grafita i murala koji veličaju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i korištenja uvredljivih izraza za opis etničkih Albanaca, prenosi agencija Beta.

Navedeno je da su u julu 2022. godine vandali u Novom Sadu narušili dvije izložbe, od kojih je jedna bila posvećana sjećanju na holokaust i da su preko nekoliko panela ispisani neonacistički i proruski simboli.

Favoriziranje SPC-a

Ističe se da je u junu 2022. godine Srpska pravoslavna crkva (SPC) priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve i da je time riješen dugogodišnji spor dvije crkve, ali se također navodi, iz pozivanja na informacije nekoliko vjerskih grupa, da vlasti u Srbiji i dalje favorizuju SPC.

Kao primjer se navodi da je Vlada Srbije “odobrila sredstva za završetak pravoslavnog vjerskog objekta”, ali sličnih izdvajanja za druge vjerske grupe nije bilo.

Prema navodima State Departmenta, Srbija je nastavila, premda usporeno, proces restitucije vjerske imovine koja je oduzeta poslije 1945. godine, i razvija memorijalne centre na lokacijama nekadašnjih koncentracionih logora Staro sajmište i Topovske šupe na području Beograda.

Vjerska diskriminacija u Crnoj Gori

U dijelu izvještaja State Departmenta koji se odnosi na Crnu Goru podsjeća se da su premijer Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije 3. augusta 2022. godine potpisali “okvirni sporazum” kojim se regulišu odnosi države i SPC-a, uprkos “protivljenju civilnog društva, drugih vjerskih organizacija i opozicionih političkih stranaka, koje su tvrdile da su aspekti sporazuma neustavni”, kao i da je sporazum potpisan bez adekvatne javne rasprave, prenosi Tanjug.

“Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) identifikovala je nekoliko odredbi po kojima sporazum odstupa od postojećeg vladinog pravnog okvira, uključujući one koji se odnose na davanje određenih pravnih ovlaštenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i odredba o vjerskom obrazovanju u državnim školama kroz mehanizam suprotno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti”, ističe se u izvještaju.

U dokumentu je također navedeno da je predsjednik Milo Đukanović davao izjave kojima je SPC označavao “kriminalnom i paravojnom strukturom”.

State Department u izvještaju ukazuje i na to da su zvaničnici Katoličke crkve nastavili da navode da su, kao jedan od najvećih vlasnika imovine u zemlji, i dalje uključeni u brojne imovinske sporove sa crnogorskom vladom i SPC-om.

State Department navodi da su američka ambasadorica i drugi službenici ambasade sa zvaničnicima crnogorske vlade razgovarali “o slučajevima vjerske diskriminacije, rastu vjerskih tenzija poslije potpisivanja okvirnog sporazuma SPC-a i vlade, pitanjima restitucije i odnosima vjerskih grupa i vlade”.

Manje nasilnih incidenata u svijetu

State Department svake godine, počevši od 1998, podnosi američkom Kongresu izvještaj o stanju vjerskih sloboda u zemljama svijeta, u skladu sa Zakonom o vjerskim slobodama.

Izvještajem se, pored ostalog, ukazuje na politike vlasti u pojedinačnim zemljama u kojima se krše vjerska uvjerenja zajednica i pojedinaca.

Navodi se da su vjerske grupe u 2022. godine prijavile manje nasilnih incidenata nego 2021. godine, kao i da jevrejska zajednica nije prijavljivala antisemitske incidente ili napade na njene pripadnike.