USPOREĐUJE NEUSPOREDIVO

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da BiH treba da se izjasni da li priznaje ili ne Kosovo i upitao zašto bh. entitet RS "ne bi imao pravo da postane posebna država", ako to Kosovo, za koje Dačić tvrdi da je dio Srbije, ima.

"Ako Kosovo ima pravo da postane država, koja je dio Srbije, zašto onda, na primjer, Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država. Vidite koliki su ti dvostruki standardi u igri", rekao je Dačić i naveo da svaka država na svijetu ima "svoje Kosovo".

Dačić je rekao da Srbija uvijek govori da poštuje teritorijalni integritet BiH, a BiH je nedavno bila suzdržana u Vijeću Evrope, kada se glasalo o prihvaćanju zahtjeva Kosova za prijem u Vijeće Evrope.

Prema njegovim riječima, to bi bilo kao kada bi Srbija rekla da je "rezervisana prema teritorijalnom integritetu BiH".

"Priznajete li ili ne priznajete Kosovo? Izjasnite se? Nećemo nikoga moliti, ali kako vi prema nama, tako i mi prema vama. Što je loše u tome", rekao je Dačić u programu TV Pink.

Važno je napomenuti da ove usporedbe nemaju nikakvog smisla s obzirom na to da je Kosovo i u bivšoj Jugoslaviji imalo status autonomne pokrajine, dok je RS entitet Bosne i Hercegovine ozvaničen potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i prije toga nije postojala.