BLAĆENJA I HAPŠENJA

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kriv je jer je vrijeđao porodicu Novaka Đokovića, zbog biznisa, ali vjerovatno samo on zna zašto mu je Beograd "gurnuo skije" plasirajući u javnost snimak koji nije ni išao u program.

Kada neko s državne televizije, bilo koje, snimi gaf visokog zvaničnika, domaćeg ili stranog, to može završiti "u pogrešnim rukama" isključivo po nalogu vrha te zemlje. Tako da je bespotrebno trošiti riječi tražeći krivca. Neko iz vrha Srbije je morao dati zeleno svjetlo da se Dodik osramoti u javnosti, ali za to je, kako rekosmo, ipak sam kriv.

Već dugo se govori o zategnutim odnosima Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a kako Klix.ba saznaje iz dobro upućeni izvora u odnose Banje Luke i Beograda, prije nekoliko mjeseci je zaiskrilo između predsjednika Srbije i predsjednika entiteta RS o tome ko će istinski pitati za politiku RS-a.

Posljednji težak udarac za Srbiju je bilo glasanje za uvršavanje tačke na dnevni red o članstvu Kosova u Vijeću Evrope. BiH je bila suzdržana, a ne protiv po želji Beograda. Dodiku je, logično, vrh Srbije zamjerio jer na vrijeme nije osigurao, a mogao je, da njegov kadar bude na toj poziciji, a ne SDS-ov.

Dodik za Vučića već odavno predstavlja svojevrstan uteg. Srbijanski predsjednik, kojeg u svjetskim krugovima vide i kao lidera Zapadnog Balkana, odavno ne uspijeva iskontrolisati Milorada Dodika, odnosno njegove poteze, politike i opasne izjave, što se direktno ispostavlja na račun Beogradu.

U tom kontekstu nastaje i stranka Narodni front koju vodi Jelena Trivić, a za koju se smatra da ima podršku režima u Srbiji, a da će se to tek intenzivirati uoči izbora te da je cilj rušenje vladajućih struktura Milorada Dodika.

Prema informacijama s terena, strukture iz Srbije pokušavaju unijeti nemir u organizacije SNSD-a širom RS-a, od Trebinja preko Istočnog Sarajeva, Doboja, Banje Luke pa do Bosanske Gradiške s ciljem stvaranja nezadovoljstva i opadanja podrške aktuelnom lideru RS-a jer je lakše kada te narod ne želi, nego se suprotstaviti političaru koji ima podršku građana.

Za to vrijeme, Dodik pokušava jačati odnose s Moskvom i na tom polju mu ide dobro jer je postao jedini evropski političar koji u Vladimiru Putinu vidi heroja, a ne zločinca.

Suptilne poruke koje Beograd i Banja Luka međusobno šalju jedni drugima, poput ovog curenja videosnimka ili hapšenja SNS-ovaca (Adam Šukalo i Vlado Mandić) u Banjoj Luci uoči posljednjih izbora su jasan znak da nešto ne štima, ali i da nema dovoljno jakih političkih snaga koje bi mogle preuzeti Dodikovo političko naslijeđe.