Govor u Sobranju S. Makedonije

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu je tokom zvanične posjete Severnoj Makedoniji takođe održala govor u Sobranju Sjeverne Makedonije. Ona je rekla da sa ovom zemljom Kosovo dijeli iste vrijednosti i ciljeve. Zajednički cilj je, kako je rekla, evropska porodica.

Predsjednica je naglasila da dvije zemlje imaju odlične prijateljske odnose, ne samo na papiru već i na djelu.

Osmani je podsjetila da su u najmračnijim danima 1999. godine, kada je egzistencija Kosova i njegovih građana bila ugrožena genocidnom mašinerijom Miloševića, Sjeverna Makedonija, a posebno Albanci u ovoj zemlji, otvorili su svoja vrata i srca postavši utočište za mnoge nasilno iseljene.

Ona je rekla da su veze između dvije zemlje jake, česte i sada brze.

Osmani je dodala da se obe zemlje već suočavaju sa zajedničkim izazovima kao što je borba protiv organizovanog kriminala, ali da u međuvremenu imaju jaku saradnju u obrazovanju i ekonomiji.

Dalje, ona je rekla da nema sumnje da će Sjeverna Makedonija biti uz Kosovo u mnogim procesima, ne samo integracija, već i članstva u drugim međunarodnim organizacijama.

„Danas se sastajemo u Skoplju, ali se nadam da ćemo se u bliskoj budućnosti, zajedno sa čitavim regionom Zapadnog Balkana, sastati u Briselu, u koljevci EU".

Kazala je da su Kosovo i Sjeverna Makedonija, ali i ceo region, razdvojeni granicama, ali će ih Evropa ujediniti.