POJAŠNJENJE IZ EP-A

Sporazum o viznoj liberalizaciji za građane Kosova ne odnosi se na dokumenta koje za Srbe s Kosova izdaje Koordinacijski centar MUP-a Srbije.

To je za televiziju N1 potvrdio nizozemski europarlamentarac i autora Sporazuma o viznoj liberalizaciji Thijs Reuten.

To znači da stanovnici Kosova sa pasošem Srbije, izdanom u Koordinacijskoj upravi iz Beograda, za zemlje EU i dalje moraju tražiti vize. Za putovanje u države koje nisu priznale Kosovo vizu traže u Beogradu, a za one koje jesu – u Prištini, Skoplju ili Tirani.

Prema uredbi Vlade Srbije iz 2009. godine, državljanima Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu, kao i onima kojima su uvjerenja o državljanstvu izdano od organa nadležnih za područje Kosova, a nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, putovnice izdaje Koordinacijska uprava MUP-a Srbije.

Zastupnici Evropskog parlamenta u utorak su na plenarnoj sjednici odobrili ukidanje viznog režima za građane Kosova. U zemlje Evropske unije državljani Kosova bez vize moći će putovati od 1. januara 2024. godine.

Liberalizacija viznog režima omogućit će Kosovarima ulazak u zemlje Europske unije u trajanju od 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, čime će cijela regija zapadnog Balkana biti pod istim viznim režimom u odnosu na EU.