EU da promjeni neka svoja pravila

Zemlje Zapadnog Balkana su dio Evrope, a nova geopolitička situacija usled agresije na Ukrajinu trebalo bi da pruži novi impuls za njihovo dalje približavanje EU, ocjenila je bivši izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunacek.

Međutim, nekadašnja potpredsjednica Evropskog parlamenta rekla je, u podkastu Međunarodnog instituta za mir iz Beča, da je potrebno promjeniti neka pravila u EU.

"Posebno mislim na konsenzus u spoljnoj politici, koji treba ukinuti“, naglasila je Lunacek.

Takođe je ocjenila da na nivou EU ličnosti koje vode dijalog moraju imati veliki autoritet, što, konstatuje, danas nije slučaj kod svih uključenih u taj proces.

U diskusiji na temu „Da li je moguć stabilni mir između Kosova i Srbije“, Lunaček je ocjenila da u Ohridskom sporazumu pomenuto učešće Kosova u međunarodnim organizacijama predstavlja „veliku šargarepu“ za Kosovo.

Navela je da 15 godina od proglašenja nezavisnosti građanima Kosova najviše smeta što su izopšteni iz međunarodnih organizacija.

Lunacek je rekla da je, za osam godina vršenja dužnosti izvestioca Evropskog parlamenta, imala priliku da vidi kako je bila velika nada da je Kosovo slobodno i da će napredovati, i kako je ta nada sada opala, i koliko je razočaranje EU.

„Ta nada je proteklih godina opala, i za to je kriv način na koji su se EU i njene članice ophodile. Evropski parlament je uvijek bio potpuno na strani nezavisnosti Kosova, ali članice EU i druga tijela ne. Najveće razočaranje kod građana prema EU je bilo odugovlačenje u vezi vizne liberalizacije“, podvukla je ona.

Lunacek je izrazila nadu da će odluka o viznoj liberalizaciji biti novi podsticaj za rast popularnosti EU na Kosovu, ali dodaje da je mnogo uništeno.

Za nju je neprihvatljivo da pojedine zemlje iz unutrašnjo-političkih razloga odbijaju priznanje jedne države, zbog čega je nastao presedan koji neki zloupotrebljavaju.

Austrijski ekspert za Balkan Vedran Džihić ocjenio je da je sporazum iz Ohrida "čudan", jer se o njemu dugo pregovaralo, a ništa nije potpisano, te su učesnici po povratku kućama pokušali da ga dovedu u pitanje.

Prema njegovim riječima problem je što tim sporazumom obe strane ne dobijaju mnogo.

On je kazao da postoji interes međunarodne zajednice za stabilnošću na Balkanu, posebno u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji.

„Na jesen smo videlo koliko smo bili blizu konflikta. Zapad je neodlučan, spreman za rad prividne stabilnosti da žrtvuje principe, evropske vrijednosti, demokratiju. SAD imaju kao prioritet u regionu da stanu na put ruskom uticaju. Srbija je tu ključna zemlja“, objasnio je Džihić.

Kazao je da postoje različita shvatanja mira, i da trenutno na Balkanu postoji „negativan mir“.

„Ne puca se, i isključujem da će narednih mjeseci i godina doći do oružanog konflikta, ali ne postoji širi, društveni mire. I dalje postoje tenzije“, naglasio je on dodajući da bi se članstvom u EU situacija promjenila.

Izvor: Kosovo Online