IZBORI U CRNOJ GORI

Aktuelni predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović glasao je danas na svom biračkom mjestu u Podgorici.

Đukanović je u pratnji supruge Lidije i sina Blaža oko 12 sati stigao u školu u Podgorici, gdje je obavio svoju građansku dužnost.

U izjavi medijima rekao je da očekuje regularan izborni proces.

"Važno je da svi građani mogu izraziti svoju izbornu volju i vjerujem da će tako i biti. Ovo je dobar trenutak da Crna Gora najavi povratak na put evropskog razvoja, počinje jedno novo bolje vrijeme u kojem će Crna Gora pokazati svoj karakter", rekao je Đukanović.

Upitan o odnosima sa Srbijom, rekao je da oni u ovom trenutku ovise o "susjedu koji se pokušava miješati u unutarnje procese te zemlje".

“Odnosi sa Srbijom bit će onakvi kakvi trebaju biti i kakvi su s drugim susjedima. Naravno da mogu biti bolji, što se mene tiče apsolutno imamo otvorena vrata. Srbija će morati promijeniti odnos prema susjedima, posebno prema Crnoj Gori, gdje pokušava urediti život Srba, ali to mora učiniti država Crna Gora. Nikada se nismo ni pokušali miješati u uređenje života naših građana u drugim državama. Poštujte državu i ono što ona jeste, a ovdje ste dobrodošli i dobit ćete ono što očekujete, ali ne po cijenu državnosti Crne Gore", rekao je Đukanović.

Napomenimo da je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori do podneva glasalo oko 168.700 birača ili 31,1 posto građana s pravom glasa, objavio je Centar za demokratsku tranziciju.

Prema podacima te nevladine organizacije, u južnoj regiji glasalo je 25,8 posto birača, u središnjoj 33,6 posto, a u sjevernoj 31,3 posto birača.

U prvom krugu izbora 19. marta do 12 sati svoje biračko pravo iskoristilo je 29,9 posto građana.

Na predsjedničkim izborima 2018. do istog je razdoblja glasalo 27,2 posto građana, a na parlamentarnim izborima 2020. glasalo je 45,3 posto građana.

U drugom krugu izbora sudjeluju kandidati Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i Pokreta Evropa sada Jakova Milatovića.

Pravo glasa u Crnoj Gori ima 542.154 građana, a biračka mjesta otvorena su do 20 sati.