U suprotnom posljedice

Ambasador Francuske na Kosovu Olivier Guerot je izjavio da od Vlade Kosova očekuje da pokrene pregovore o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, te dodao da se "ovih dana očekuju sastanci tim povodom".

Podvukao je i da se od lidera Srbije očekuje da ispoštuje obaveze koje je preuzela ili će u suprotnom obe strane snositi posljedice.

"Prerano je reći kakve posljedice i sada se treba fokusirati na koristi", rekao je Guerot na debati oko implemetacije Sporazuma Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, održanoj u Medija Centru u Čaglavici kod Prištine.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su 27. februara prihvatili Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu evropskog prijedloga, dok je 18. marta u Ohridu usaglašen Aneks za njegovu implementaciju.

Francuski ambasador je ukazao da će se glavni pregovarači u okviru dijaloga Besnik Bislimi i Petar Petković sastati 4.aprila u Briselu, te ocjenio da je to prvi korak ka implementaciji Sporazuma.

Na istom događaju ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde je izrazio optimizam oko implementacije ovog Sporazuma, te ukazao da je u ovom trenutku najvažnije da je sporazum postignut.

"Sada imamo i političku volju aktera", rekao je Rohde.

Prema njegovoj ocjeni, Sporazum o normalizaciji odnosa je "dugoročna obaveza", te dodao da Kosovo mora da ispoštuje dio koji se tiče samomenadžiranja srpske zajednice na Kosovu a da Srbija ne sme blokirati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.

Njemački ambasador veruje da će ovaj Sporazum najviše olakšati život običnih građana, posebno pripadnika srpske zajednice koji žive na sjeveru Kosova.

O Zajednici opština i izjavi predsjednika Srbije

Francuski ambasador Guerot je rekao da se "određeni nivo samomenadžiranja za srpsku zajednicu na Kosovu", koji se pominje u Sporazumu, nedvosmisleno odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Zajednica je dogovor Kosova i Srbije iz 2013. godine ali je zvanično Kosovo odbijala da ga realizuje uz obrazloženje da je štetan, te da nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Principi o formiranju Zajednice su usaglašeni 2015. i oni preciziraju da Zajednica ima punu nadležnost u oblasti zdravstva, obrazovanja, prostornog planiranja i ostalo. Međutim Ustavni sud Kosova je utvrdio da ovi principi nisu u skladu sa zakonima Kosova ali da oni mogu biti usaglašeni.

Guerot je ohrabrio Vladu Kosova da pokrene diskusiju o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Na pitanje novinara, kako komentariše izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da nikada neće dozvoliti učlanjenje Kosova u Ujedinjenim nacijama, njemački amabasador Rohde je rekao da takve poruke "nisu zdrave" ali da se međunarodna zajednica fokusira na implementaciji sporazuma.

Poručio je ovoga puta optimističniji, te da je video volju lidera Kosova i Srbije da implementiraju dogovoreno.

Sporazum o normalizaciji, pored ostalog, predviđa međusobno poštovanje nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta ali se ne pominje eksplicitno priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Takođe, Srbija se obavezuje da neće blokirati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije a tu je i međusobno priznanje registarskih tablica, simbola, dokumenta, diploma i carinskih pečata. Predviđa se i "poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu", odnosno određeni nivo samomenadžiranja.

Ovaj prijedlog su podržale zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države. EU je ranije saopštila da je ovaj Sporazum, iako nije potpisan, pravno obavezujući, te da će postati sastavni dio procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.