Ostala je brutalna realnost

Briselskim i ohridskim sporazumima rješavanje problema Kosova je vraćeno na kolosjek normalizacije koji vodi samo u jednom smjeru, izjavio je u intervjuu FoNet predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji misli da bi najrealnije i najodgovornije bilo da se u Srbiji u septembru održe vanredni izbori.

Kako je primjetio u serijalu Kvaka 23, novina u ovom novom sporazumu, „koji je ovjeren u Ohridu“, sastoji se u tome što je normalizacija definisana kao „međusobnI dobrosusjedski odnosi“.

Znači nije međudržavno pitanje, objasnio je Janjić u razgovoru sa Zoranom Sekulićem i naglasio da ovaj sporazum vodi u Evropsku uniju (EU) i NATO.

Sada se mjere uslovi za članstvo u EU, ko napusti sporazum ili ga ne primjenjuje neće ostati na putu za EU, ukazao je on i napomenuo da se više neće tolerisati „igra“ u kojoj se gube godine.

Nema više kupovine vremena na Kosovu da bi Kosovo bilo alibi za sva druga pitanja, precizirao je Janjić, ali je naglasio da vrijeme jeste kupljeno za formalno priznavanje nezavisnosti.

To može da dođe za 10, 15 i 20 godina, predvideo je on i konstatovao da je političarima najvažnije samo da u njihovom mandatu ne urade nešto istorijski.

„Trenutno je ta priča u sferi njihovih starih ideologija i laganja, odnosno manipulacije građanima. Imaju kao neke crvene linije, pa će ih izvaditi jednoga dana, a jako dobro znaju da taj dan neće doći i mole se Bogu da ne dođe“, smatra Janjić.

Upitan da li će dvije strane iskreno primjeniti ono što je dogovoreno u Briselu i Ohridu, on je odgovorio da namjera da vjerovatno nije sporna namjera da pokušaju nešto da urade, ali da ni Vučić, ni Kurti baš ne vjeruju da mogu toliko da promjene sebe i svoju politiku.

Zato će to probati da kompenzuju nekim drugim temama koje nisu Kosovo, procjenio je Janjić i ukazao da u slučaju Srbije to može da bude usporavanje demokratizacije ili neka vojna strateška promjena pravca.

Svaka promjena pravca vam kupuje 10 do 15 godina, tako da imaju mnogo resursa na raspolaganju, rekao je on i upozorio da je moguć kolaps normalizacije, budući da „niije garantovano da će taj voz završiti tamo gdje je krenuo“..

Ne vidim demokratiju kao osvojenu vrijednost. Ona je trenutno svedena samo na proceduru, a problem nije u tome, već u odsustvu vrijednosti, predočio je Janjić.

Upitan da li je Vučić imao mandat da pregovara o evropskom prijedlogu o Kosovu, on je odgovorio potvrdno i naglasio da predsjednik države može da vodi međunarodnu politiku.

Drugi dio njegovog mandata proističe iz koncentracije moći, iako nije do kraja legalna i legitimna, obrazložio je Janjić.

Osim toga, kako je napomenuo, Zapad u Vučiću vidi čovjeka koji ima instrumente i koji im je garantovao da će isporučiti rješenje.

Upitan šta je ostalo od suvereniteta Srbije na Kosovu, Janjić je ocjenio da iluzija još nije do kraja razbijena, ali da je „ostala brutalna realnost – da suvereniteta nema“.

Osvrćući se na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), on je rekao da se ta autonomija vjerovatno i neće tako zvati i podsjetio da na Kosovu gradonačelnici i opštine imaju veliku vlast i zato ne vidi nijednog Srbina koji bi se odrekao te vlasti, „u ime neke koordinacije koja se zove savez opština“.

Biće usaglašavanja politike, ali mislim da je bolje da se formira Srpsko nacionalno vijeće koje bi koordiniralo sve aktivnosti i sve aktere, nego ZSO, koja će biti „napravljena, ali neće imati i ne može da ima nikakvu izvršnu vlast“, smatra Janjić.

Što se tiče Srpske liste, njeno doba je prošlo, ona je odradila jedan dio posla, protumačio je Janjić i konstatovao da su joj barikade bile posljednji zadatak, „mada su to radili profesionalci i uigrani timovi koje je pomagala država Srbija“.

Vrijeme Srpske liste je prošlo i kod birača, ništa nisu ispunili od obećanja, tvrdi Janjić i najavljuje da na Kosovu predstoji ozbiljno kadrovsko i personalno političko čišćenje u pravcu višepartizma među Srbima.

Prema njegovom viđenju, sada je kvaka u tome da li će Beograd prije izbora u opštinama na sjeveru Kosova, zakazanih za 22. april, uspjeti da postigne dogovor o popunjavanju institucionog i bezbjednosnog vakuuma i na tome „sada možemo mnogo da izgubimo i mnogo da dobijemo“..

Janjić zahtjeve za referendum vidi kao „snove nekih promašenih političara“, dok Narodni pokret za državu opisuje kao „teritorijalnu odbranu pred izmišljenom ultradesnicom koja se u stvari kontroliše na druge načine“.

Prema njegovim riječima, opasnost ultradesnice je u tome što bi mogla da ohrabri „proruske i od Rusa plaćene ljude u SPS i SNS da promjene stranu“.

Zato će se rješenje tražiti na izborima. Vučić će politiku koju vodi legitimisati žestokom kampanjom i na kraju izborma, ali to ne zaustavlja primenu sporazuma o Kosovu, poručio je Janjić.

Upitan kada bi mogli da budu održani vanredni izbori, on je odgovorio da je prisustvovao nekim međunarodnim simulacijama i procenio da je najrealnije i najodgovornije da budu u septembru.

Mislim da Vučić neće propustiti tu priliku da se dodatno legitimiše pred EU i Amerikom, smatra Janjić, kome djeluje da opozicija izgleda nije obavještena o skorim izborima.

Ako neko misli da ova šarada sa Šapićem ima neke veze sa jačanjem opozicije, taj se vara, rekao je on i napomenuo da je na dijelu ozbiljna priprema čišćenja liste koja će predstavljati SNS.

Znači, taj pokret i SNS. To je ta jedinstvena lista, pri čemu će u prvi plan biti stavljeni ljudi iz tog pokreta sa manje blata na leđima i obrazu, smatra Janjić.

Upitan o ponašanju proevropske opozicije prema sporazumu o Kosovu, on je uzvratio da, izuzev Pokreta slobodnih građana i „crveno-zelene“ koalicije, uopšte ne razume šta oni govore, niti shvataju da im je sada šansa.

Ocjenjujući da je u Srbiji stalno prisutna tema sankcija Rusiji i da Vučić tu stalno nešto kalkuliše, Janjić je ukazao da Rusi ovdje već rade na više razboja i da sada neće baciti sve karte na sto, ali će se baviti osporavanjem legitimiteta i usporavanjem dogovora.

Nisu sankcije relevantne, na dijelu je politička igra nad kontrolom Srbije, tako da će oni sigurno još da nas muče. I u septembru, kada budu izbori, i poslije njih, uvjeren je Janjić, koji upozorava i da se energetska bezbjednost nikada više neće vratiti u ruke Srbije.

Upitan o evropskoj perspektivi, on je predvideo da bi Srbija 2030. godine mogla da računa na članstvo u EU, ako ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Ali to još ne znači ulazak u šengensku zonu, to još ne bi bilo ni uvođenje eura. Taman dok dođemo do eura i Šengena, biće reorganizacija EU i eto nas u takozvanoj balkansko-turskoj federaciji, u okviru Evropske političke zajednice, zaključio je Janjić.