Predsjednik Albanije

Predsjednik Albanije Bajram Begaj razgovarao je danas u Tirani sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem o najnovijim događajima u vezi sa pregovorima Kosova i Srbije i tom prilikom istakao da je saglasnost strana o sprovođenju Aneksa garancija za mir, stabilnost i budućnost regiona u EU.

Kako je saopšteno iz predsjedništva, Begaj je, nakon detaljnog informisanja o pregovorima Kosova i Srbije, koje vodi Evropska unija i podržavaju Sjedinjene Američke Države, pozdravio liderstvo, razboritost i hrabrost Kurtija i pregovaračkog tima Kosova, da prihvati evropski plan, kao i da ga potpiše i sprovede.

“Osvrćući se na ishod Ohridskog sastanka, 18. marta 2023. godine, predsjednik Begaj je ocjenio da je javna saglasnost i opredjeljenje strana da sprovedu Evropski plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i relevantni aneks, kao njen sastavni dio, još jedna garancija za mir, stabilnost i budućnost zemalja regiona u Evropskoj uniji”, navode iz predsjedništva Albanije.

Dodaju da je Begaj izrazio uvjerenje da će obaveze preuzete u Ohridu biti u potpunosti ispoštovane i da će se naći odgovarajući mehanizmi da se taj javni sporazum pretvori u obavezujući i primenjiv za strane na međunarodnom planu.