Pomoć

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska potvrdila je da će vlada te zemlje doneti odluku da Ukrajini pokloni 12 borbenih helikoptera Mi-24, koje je svojevremeno kupila od Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarka Petrovska je rekla medijima da je donacija uslijedila na zahtjev ukrajinske Vlade i uz ocjenu Vojske Makedonije da „lišavanje vojske ove opreme neće oštetiti odbrambene kapacitete Sjeverne Makedonije“.

„Prema našim planovima modernizacije, ova sredstva su već na kraju svog radnog vijeka i neće više biti u sastavu našeg naoružanja. Da ih nismo donirali, sigurni smo da bismo u kratkom roku morali da ih se riješimo“, rekla je Petrovska.

Ona je rekla da će Ministarstvo odbrane kupiti najmanje osam novih višenamenskih helikoptera, koji će imati prije svega transportnu, a ne borbenu ulogu.

Sjeverna Makedonija je takođe donirala Ukrajini tenkove treće generacije, koji su s obzirom na razvoj tehnologije smatrani nekonkurentnim i nekompatibilnim.

Ukupna pomoć Sjeverne Makedonije Ukrajini iznosi 30 miliona dolara.

Od prvih dana ruske agresije, Sjeverna Makedonija podržava Vladu u Kijevu, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i podržava sve odluke o sankcijama Rusiji.

Sjeverna Makedonija je kupila prve helikoptere Mi-24 od Ukrajine 2001. godine tokom oružanog sukoba između vladinih snaga i Oslobodilačke nacionalne armije. Po okončanju sukoba, broj helikoptera je povećan na 12 i paralelno je sprovođena njihova modernizacija, a ovaj proces je prekinut u posljednje dvije godine, zbog procjena Generalštaba da vojsci u njenom budućem razvoju ove letelice nisu potrebne.  

Izvor: RSE