Normalizacija odnosa

Specijalni izaslanik State departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je juče na onlajn pres konferenciji da cilj sastanka u Ohridu nije bio da se razgovara o međusobnom priznanju, nego o normalizaciji odnosa, kako bi se izbjegle barikade i krize poput one koje je nastala oko registarskih tablica.

Escobar je naveo da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana pravno obavezujući, iako nije potpisan.

"Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu", rekao je američki diplomata.

Na pitanje Kosovo onlajna da li može da se dogodi da dogovor iz Ohrida ima sudbinu kao Briselski i Vašingtonski sporazum, Escobar je naveo da je "veoma jasno da je EU put za obe zemlje jasno uslovljen normalizacijom odnosa".

"Gledaćemo veoma blisko kako da podržimo proces i da ohrabrimo obe zemlje. Mi ćemo biti uključeni aktivno u ovom procesu", rekao je Escobar.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik EU Josep Borell jasno je stavio do znanja da su se strane obavezale i da će se sporovođenje dogovora odraziti na evropski put obe.

"Sporazum je put ka pomirenju Srbije i Kosova. Važno je da pojasnimo kako će dve strane nastaviti dalje. Implementacija mora odmah da počne i obe strane će imati benefite od toga. Smatram da su najvažnije evroatlantske integracije. Napredovaćemo samo ako sporazum što pre počne da se primenjuje. Za obe strane je važno da se sve preostalo iz Briselskog sporazuma primjeni. To se od obe strane očekuje. Nastavićemo dalje da radimo sa obe strane i našim partnerima", rekao je on.

Na pitanje jednog od albanskih novinara da li će nakon Ohrida pet članica EU koje ne priznaju Kosovo sada promeniti odluku i kako gleda na to, Escobar je rekao: "Kao prvo, pitanje treba njima postaviti. Nadamo se da će sve zemlje EU priznati Kosovu u skorijoj budućnosti. To je bitno Kosovu koje je dio evropske familije da bude priznato. Nadamo se i da će sve zemlje Zapadnog Balkana priznati jedna drugu i imati dobre odnose. O potpisivanju, ovo je legalna obaveza i to važi i za Srbiju i za Kosovo. Priča o potpisivanju nema materijalnog uticaja na to da li imamo dogovor i da su obe strane ušle s ozbiljnošću. Fokusiranje na potpisivanje je nepotrebno", rekao je Escobar i dodao da će se dijalog nastaviti i da će doći do novih susreta Vučića i Kurtija.

Na novinarsko pitanje da li su Vučić i Kurti na sastanku u Ohridu sa predstavnicima EU razgovarali o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, samim tim i u Ujedinjenim nacijama, Escobar je rekao da SAD snažno podržavaju dijalog, ali da nisu dio tog procesa.

"Tako da ne mogu da odgovorim na pitanje, jer nisam učestvovao u razgovorima. Ali, mogu vam reći da se na sastancima razgovaralo o svemu što je u osnovnom sporazumu i u aneksu", rekao je Escobar.

Izvor: Kosovo Online