Specijalni predstavnik EU za dijalog

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije MIroslav Lajčak izjavio je da su se premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpuno posvetili tome da poštuju sve članove sporazuma i brzo sprovedu svoje obaveze.

"Ova nedjelja je bila posvećena dijalogu. Počelo je putovanjem u Beograd, gdje sam nastavio pripreme za dijalog na visokom nivou sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Tokom sastanka razgovarali smo o Aneksu implementacije i napretku sporazuma", poručio je Lajčak na Facebooku.

Dodao je da je, dok je bio u Beogradu, imao priliku da se sastanem i sa opozicionim strankama proevropske orijentacije i da razgovara o toku dijaloga i čuje njihove stavove i da mu je bilo drago da vidi da većina njih podržava sporazum i njegov značaj.

"Nakon povratka u Brisel, imao sam dan i po na intenzivnim pripremamama sa mojim timom, što je kulminiralo jučerašnjem dijalogu na visokom nivou u živopisnom okruženju Ohrida. Tokom sastanka, koji su sazvali visoki predstavnik EU Josep Borell i moja malenkost, lideri Kosova i Srbije dogovorili su se o implementaciji Aneksa sporazuma. Poslije 12 sati intenzivnih pregovora, obojica su se potpuno posvetili tome da ispoštuju sve članove sporazuma i sprovedu svoje obaveze brzo i u dobroj vjeri", naveo je Lajčak.

Po njegovim riječima lijepo je bilo videti da su se nedjeljne pripreme isplatile.

"Sastanak u Ohridu pružio je i odličnu priliku da se upoznamo sa našim partnerima u Sjevernoj Makedoniji, kojima smo neizmerno zahvalni na gostoprimstvu", poručio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online